De in Amsterdam woonachtige zangeres Anne Chris draait al enige decennia mee in de Nederlandse muziekwereld. In 2003 rondde zij haar zangstudio af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij achtereenvolgens haar Bachelor en Masters behaalde. Tijdens het North Sea Jazz Festival van dat jaar debuteerde zij op het podium. Een jaar later verscheen haar eerste album ‘Tomorrow Is Today’. Deze werd gevolgd door ‘Play for Now’ (2010), ‘Just Kissed the Sun’ (2014) and ‘Flowing Freely’ (2019). Daarnaast verscheen in 2013 een album met kinderliedjes ‘Vogeltje Zing Maar’, dat zij samen met haar vader opnam. In de loop van de jaren trad zij op in onder meer Groot-Brittannië, Marokko, Italië, Turkije, China en Thailand. Zij deelde het podium met diverse artiesten en bands, waaronder Youp van ’t Hek.

In juli van dit jaar verschijnt haar vijfde album, getiteld ‘Together’, met veertien nummers, waarvan elf door Anne Chris zijn geschreven of meegeschreven. Heel bijzonder zijn de jazzy uitvoeringen van de drie covers, ‘The Real Thing’ (Stevie Wonder), ‘Stars, Endless Stars’ (Fred Hersch, Norma Winstone) en ‘He Loves Me For You’ (Prince). Zij wordt gesteund door een band met uitstekende musici, zoals onder meer Kasper Kalf (bas, basgitaar), Klaas van Donkersgoed (drums), Daan Herwig (piano, Rhodes) en Maurice Rugebrecht (gitaar), die op de meeste nummers te horen zijn. Het album is opgedragen aan de in september 2022 overleden gitarist Ton Mulder, die aan twee nummers heeft meegeschreven en op één ervan te horen is.

Muzikaal bevinden wij ons midden in de rustige jazz. Het zijn stuk voor stuk fraaie, goed in het gehoor liggende liedjes, die hoorbaar met veel vakmanschap en aandacht zijn opgebouwd. Wat teksten betreft behoort Anne tot het slag tekstschrijvers, die in staat zijn om kleine verhaaltjes te vertellen en die te verpakken in een mooie muzikale omlijsting. Een speciale vermelding verdienen naar mijn mening ‘Inconsolable’, waarbij de flügelhorn van Renë van Beeck een ‘New Orleans’-achtig geluid aan geeft, ‘Cocoon’ waarin Anne alleen door gitarist Maurice Rugebrecht wordt begeleid, en ‘Precious You’ met Ton Mulders op gitaar, dat door diens overlijden extra beladen klinkt. ‘Together’ is wederom een prachtig album van deze geweldige Nederlandse zangeres en haar begeleiders. Eean aanrader. (8/10)  ( 0 Twenty Records)

Deel: