Maandagavond werd de Ziggo Dome in Amsterdam getrakteerd op een spectaculair optreden van de legendarische Peter Gabriel. Na een afwezigheid van tien jaar stond de ex-zanger van Genesis eindelijk weer live op het Nederlandse podium, ditmaal ter promotie van zijn nieuwe album ‘i/o’ dat later dit jaar zal uitkomen. Het concert begon met een intieme sfeer, toen Gabriel en zijn band de eerste twee nummers akoestisch uitvoerden in een intieme kampvuursetting. Het prachtige ‘Washing of the Water’ en het nummer “Growing Up” raakten de juiste snaar bij het publiek en werden op indrukwekkende wijze neergezet. Na deze ingetogen start werd het hele podium geopend, wat resulteerde in een adembenemende switch in de dynamiek van het optreden.

Gedurende de avond bracht Gabriel zowel nieuwe nummers als klassiekers, verdeeld over twee sets. Het einde van de eerste set was een absoluut hoogtepunt met de megahit ‘Sledgehammer’, waarbij het publiek compleet uit hun dak ging. Ondanks dat Gabriel’s stem misschien wat brozer klinkt dan vroeger, blijft hij nog steeds onmiskenbaar en klinkt hij nog altijd geweldig.

Tony Levin

Een van de hoogtepunten van de avond was de sterke prestatie van Tony Levin op de basgitaar. Levin, die al bij Gabriel speelde toen het album ‘Peter Gabriel’ 45 jaar geleden in Nederland werd opgenomen, liet zien waarom hij nog steeds een van de beste bassisten in de muziekwereld is. Ook de celliste, die ook achtergrondzang verzorgde, leverde een uitstekende bijdrage aan de avond.

Niet alleen de muziek, maar ook de aankleding en show waren prachtig uitgevoerd. Gabriel en zijn team creëerden een visueel spektakel dat perfect aansloot bij de sfeer van de nummers. Het publiek werd meegenomen op een reis vol emoties en herinneringen. Het was ook bijzonder dat het concert plaatsvond in de week dat Gabriel’s album ‘Peter Gabriel’ precies 45e oud is. Dit feit gaf een extra laag betekenis aan de avond en maakte het voor de aanwezige fans des te memorabeler. Helaas werd van het album slechts ‘Solsbury Hill’, gebracht, en lag de nadruk meer op het nieuwe album ‘i/o’.

Peter Gabriel – ‘Road to joy’

Na een energieke tweede set, bestaande uit nummers als ‘Darkness’, ‘Don’t Give Up’, ‘Solsbury Hill’ en zijn nieuwe single ‘Road to Joy’ keerde Gabriel terug voor een welverdiende en hartverwarmende toegift. Het publiek werd getrakteerd op de tijdloze klassieker ‘In Your Eyes’, wat zorgde voor een kippenvelmoment waarbij iedereen meezong. Als klap op de vuurpijl volgde een indrukwekkende tweede toegift met ‘Biko’, een nummer dat altijd diepe indruk maakt en symbool staat voor Gabriel’s sociale en politieke betrokkenheid.

Met dit alles werd het concert van Peter Gabriel in de Ziggo Dome een geweldige avond vol muzikale hoogtepunten. Gabriel bewees dat zijn muziek nog steeds terecht geliefd is. Met zijn onmiskenbare stemgeluid en de hulp van ern stel fantastische muzikanten wist hij het publiek ook nu weer te betoveren. Na tien jaar afwezigheid was dit een langverwachte terugkeer die zeker aan de verwachtingen voldeed. Laten we hopen dat Peter niet weer tien jaar op zich laat wachten.

Peter Gabriel Setlist Ziggo Dome, Amsterdam, Netherlands 2023, i/o The Tour

Deel: