Souad Massi laat twee minuten voor de afgesproken tijd voor ons gesprek via Whatsapp weten dat ze eerst even een kop koffie gaat maken. “Doe jij dat dan ook maar even”, voegt ze eraan toe. Als we elkaar dan even later via de beeldverbinding begroeten, zitten we beiden met een verse kop koffie. Souad heeft er een croissant bij. Ze is net terug uit Noorwegen, waar ze met haar band heeft opgetreden om haar nieuwste album ‘Sequana’ te promoten.

Nieuw album ‘Sequana’

Het album is al enige maanden uit, en Souad is druk bezig met de tournee om het album te promoten. Deze maand komt Souad met haar band naar Nederland om een aantal concerten te geven in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Op het nieuwe album ‘Sequana’ horen we Souad Massi die haar muziek verder verrijkt, ze kijkt over geografische horizon, en mengt nu ook, schijnbaar moeiteloos, latin, sahel en caribbean muziek door haar folky maghrebijns/chaaby geluid.

Souad schiet bijna in de lach als ik de titel van het album correct probeer uit te spreken, neemt nog een slok koffie en vertelt. “Ik wilde eigenlijk helemaal terug naar mijn basis toen ik dit album begon te schrijven. Gewoon zitten met mijn gitaar en liedjes schrijven. Zo kwam bijvoorbeeld het eerste nummer ‘Dessine moi un Pays’ nog tot stand. Toen we echter verder kwamen in het creatieve proces, begon ik samen te werken met producer Justin Adams, en die pushte me echt om in mijn muziek letterlijk geen grenzen te stellen. Mijn teksten moeten fier overeind kunnen blijven staan. maar ik wil geen barrières meer, geen labels meer. Ik wil allerlei soorten muziek kunnen maken. Ik hou zelf ook van alle soorten muziek. Ik wil niet meer al van tevoren barrières opwerpen.”

Nieuwe Producer, nieuw Geluid

Justin Adams, die de plaat samen met Souad produceerde, is ook mede debet aan deze nieuwe manier van werken. Hij is dan wel van oorsprong een Britse gitarist, maar hij heeft meer dan voldoende bagage om de perfecte producer te zijn voor een artieste als Souad Massi. Opgegroeid als zoon van een diplomaat in het Midden-Oosten, bracht zijn intuïtieve stijl Arabische en Afrikaanse elementen samen met een new wave energie. Hij schreef drie albums met Wobble, waaronder het Mercury Prize-genomineerde ‘Rising Above Bedlam’. Later maakte hij een album voor Peter Gabriels Real World label met de Algerijnse zanger Abdel Ali Slimani, schreef mee met Natacha Atlas en nam op en toerde met Sinead O’Connor en Rachid Taha. Ook maakte hij samen met de Sahel blues mannen van Tinariwen hun debuutalbum ‘Radio Tisdas Sessions’. In 2004 nam hij op, en toerde hij met de Ierse zanger Damien Dempsey. Ook speelde hij eenmalige samenwerkingsconcerten met Taj Mahal en Tinariwen. En hij begon samen te werken met Robert Plant, vanaf 2001. Met deze muzikale en culturele bagage is Adams op dit moment waarschijnlijk de best denkbare producer voor een artiest als Souad Massi.

 

 

Een kwart eeuw op de podia

Souad treedt nu al meer dan 25 jaar op en haar debuutalbum kwam in 2001 op de markt. Wat betekent die kwart eeuw muziek voor haar? Voor haar antwoord op deze vraag is iets meer bedenktijd nodig, tijd dus om nieuwe koffie bij te schenken. “Het is inderdaad al meer dan 25 jaar dat ik optreed”, zegt Souad nadenkend. “Die tijd is zo snel voorbij gegaan. Wat ik er vooral van geleerd heb is dat ik muzikaal vrij wil zijn, er bestaan geen barrières als je muziek wilt maken. Ik heb door de jaren heen al zoveel prachtige artistieke ontmoetingen gehad. Ik heb bijvoorbeeld samen mogen werken met Ismael Lo uit Senegal. Ik ontdek steeds weer nieuwe muziek, daar krijg ik meer en meer nieuwe energie van.”

‘’Om die fusies te kunnen maken, om die muzikale experimenten te doen die we nu ook op ‘Sequana’ aangaan, denk ik dat wanneer je een bepaald niveau bereikt hebt, je dit zonder enige pretentie, moet durven”, vervolgt ze, “Als muzikant moet je durven risico’s te nemen, echt authentiek te zijn, zonder terughoudendheid jezelf laten zien. Dan is muziek een universele taal, die door werkelijk iedereen begrepen wordt.”

Een nieuwe samenwerking als single-release

De meest recente release van Souad in Nederland onderstreept nog maar eens precies hetgeen ze vertelt over risico’s durven nemen en grensverleggende samenwerkingen aangaan. Op 27 april kwam de single “Loin de ma Terre” uit, waarop Souad de samenwerking aangaat met Dominique Dalcan. Dalcan is een in Beirut geboren, maar in Frankrijk opgegroeid tot componist van elektronische en filmmuziek. Dalcan geniet ook bekendheid onder de artiestennaam Snooze.

“Dominique”, een glimlach speelt om Souads lippen, “Ik mag hem heel erg graag. Ik had al een tijdje contact met hem toen hij me vroeg voor deze samenwerking. Hij belde me op en vroeg of ik een tekst wilde maken en inzingen op zijn muziek, zo is het gegaan. Ik hou erg van zijn soort muziek, omdat dat ook over ‘op onderzoek’ gaat. Hij is een nieuwsgierige muzikant, dat waardeer ik enorm in hem.”

Vier Nederlandse Concerten

Vanaf 11 mei speelt ze een viertal concerten in Nederland. Hier heeft ze qua band, vergeleken met de ‘Oumniya’ tournee, wel wat dingen en muzikanten anders. “Ja, er zijn wel wat veranderingen”, reageert Souad, “Het geluid van het nieuwe album en de bijbehorende arrangementen maakten dat wel noodzakelijk. We hebben nu een violist mee op tournee, dat is voor het publiek denk ik de meest opvallende verandering, ook is de percussie wel wat aangepast, daar vraagt het nieuwe materiaal echt om.”

De toekomst van Souad Massi

Als muzikant is ze natuurlijk alweer vooruit aan het denken. Ze is nog aan het toeren, maar is ook vast al aan het nadenken over toekomstige plannen. We zien Souads ogen beginnen te glinsteren. Ze wordt duidelijk enthousiast als ze denkt over de nabije toekomst. “Ik wil graag op dit pad doorgaan, nieuwe muziek ontdekken en doorgaan. Ik heb een idee om een album te maken met allerlei verschillende samenwerkingen daarop, allerlei verschillende soorten muziek, dat zou ik heel graag willen maken, als ik in de gelegenheid ben.”

Even blijft het stil en drinken we onze koffie op. Dan kijkt Souad op en zegt “Ik heb het telefoonnummer van Ismael Lo nog ergens, ik denk dat ik hem maar eens ga bellen.” Souad Massi geeft van 11 tot en met 15 mei concerten in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam in het kader van haar ‘Sequana’ tournee.

Foto’s (c) Perry Hermans & Yann Morhan

Deel: