Blauwe rook vulde langzaam de vollopende zaal. Geroezemoes vermengde zich met de muziek die aangezet was om het publiek rustig te houden totdat de show begon. In het publiek van De Helling in Utrecht stonden mensen van vrijwel elke leeftijd. Deze vrijdagavond mengde de 55-jarige man uit de middenklasse zich met de straatarme, optimistische student die denkt de wereld te gaan veranderen. Eén ding verbond hen allen: muziek.

Het stemmen van de gitaar. Een stilte, gevolgd door zachte, langzaam opwellende muziek. Vervolgens de warme stem van leadzanger Matt Weedon. Driestemmig zongen de leadzanger, basgitarist Theo Weedon en drummer Jack Bowden het eerste liedje van de set die ze vanavond ten gehore brachten, ‘Hold me’.

Het enthousiasme van de zanger was aanstekelijk, terwijl hij de zaal opzweepe. Hij vertelde dat dit de laatste show was waar ze als voorprogramma optraden bij de tour van The Welshly Arms. Teleurstellende geluiden klonken als reactie vanuit de zaal.

Het blauwe licht dat door de zaal scheen, kleurde rood terwijl ze hun volgende nummer inzetten. De eerste rij bewoog ritmisch mee met de gitaarspelende zangers, en ook de door het publiek geïmiteerde drumbewegingen ontbraken niet. Gelukkig speelde Tors vele malen beter dan dat ze de plaatsnaam Utrecht uitspraken.

Gitaarsolo’s klonken vol overtuiging uit hun geliefde, houten verlengstukken. Het rauwe randje van de Weedon broers maakte het plaatje compleet. De heren hadden duidelijk veel plezier op het podium. De grijnzen van oor tot oor verdwenen even wanneer Matt vertelde hoe een meisje uit Amsterdam zijn hart brak.

Het volgende nummer raakte ieder in de zaal, de pijn droop ervan af. De zaal vulde zich met de traditionele telefoonzaklamp die op het juiste moment, met enige aanmoediging van de zanger, de lucht in werden gestoken. Ritmisch bewoog de zee van licht op de akkoorden die de gehele ruimte vulden.
Hun lied ‘Miracle’ was gericht aan alle dromers in de zaal, “om vooral je dromen te blijven volgen”. Want de droom van Tors heeft de drie artiesten uiteindelijk hier gebracht. Het drietal sloot de set af met ‘I got love’. De vreugde straalde, terwijl het zweet van hun gezichten gutste. Met een korte energieke drumsolo sloot drummer Jack Bowden hun voorlopig laatste concert in Nederland af.

Foto’s (c) Larissa Derks

Deel: