Als je je debuutplaat in 2021 ‘La Belle Époque, Volume I’ noemt is het eigenlijk geen verrassing dat Danny van Tiggele (o.a bekend van Mister and Mississippi & Blaudzun) al bezig was om hier een mooie serie van te gaan maken. Het studioproject ‘La Belle Époque’ debuteerde twee jaar geleden met een plaat vol met mooie songs. Denk aan samenwerkingen met onder andere Judy Blank, Pablo van de Poel (DeWolff), Anne Soldaat, Blaudzun en Ruben Hein. De plaat ontving lovende recensies en werd gekenmerkt door de verzorgde arrangementen en sfeervolle productie. Inmiddels zijn we twee jaar verder en maakt Danny van Tiggele zich op voor de release van ‘La Belle Époque, Volume II’. De release van het album zal gevierd worden met een exclusieve La Belle Époque show waarbij Van Tiggele en de vele gastmuzikanten het podium delen. De eerste single, ‘Back Where I Belong / Take it Slow’, van de aankomende plaat wordt 10 mei uitgebracht.

Ook bij het tweede deel van de serie is de frontcover een prachtige collage van een café vol met veelgeprezen namen uit de Nederlandse pop & indie wereld. Zo zien we Tim Knol en Cato van Dijck (MY BABY) een tafel delen, Camiel Meiresonne op een schommelstoel, Spike met zijn geliefde vox-gitaar, een gezellig onderonsje aan de bar met Maurits Westerik (GEM) & Maxime Barlag en doen Tessa Douwstra (Luwten) en Bent van Looy een drankje aan de piano. Ook zien we Robin Kester, Bertolf, Megan de Klerk (EUT), Bas van Holt (The Dawn Brothers) en Anne Lieke Heusinkveld (La Loye) in het café verschijnen. Danny zelf staat achter de bar als de organisator van het feestje en zo ziet hij het zelf ook. ‘Het is een eer om met zoveel toffe muzikanten te werken – en ieder van deze namen heeft zelf ook met eigen werk een plek veroverd in mijn platenkast. De eerste ideeën voor de songs kwamen van mijzelf – maar om de songs te mogen uitwerken met deze club is echt een feestje. Naast deze grote club vocalisten spelen er ook 25 verschillende muzikanten op de plaat. Soms is het voor mijzelf ook even terugkijken in het cd-boekje wie ook alweer waar die toffe bas- of gitaarpartij speelde. Sommige samenwerkingen zijn ook echt wel uniek. Ik ben heel blij dat ik Spike weer eens hoor zingen in een nummer – en een duet van Tim Knol & Cato van Dijck is toch ook wel speciaal. Zo heeft elke song wel zijn eigen verhaal’.

Je hoort een hoop verschillende inspiraties op de plaat terugkomen – maar het is duidelijk dat de platenkast van Danny gevuld is met platen waar de melodie en sfeer centraal staat. Denk aan ‘Yankee Hotel Foxtrot’ van Wilco, ‘Happy Traum’ van Daryll-Ann en het oeuvre van Paul McCartney. Je hoort duidelijk de inspiraties uit de jaren ’60 en ’70. Goeie voorbeelden zijn de fuzz gitaar van Pablo van de Poel in het nummer ‘Part Time Peace of Mind’ of de Keith Moon geïnspireerde fills van Kees Schaper in ‘Out of Bad Luck’. Ook het akoestische nummer ‘Wildflower’ had zo geschreven kunnen zijn vanuit de Laurel Canyon in de hoogtijdagen van Joni Mitchell en Judee Sill. Toch zijn er ook moderne invloeden. Zo hoor je in nummers als ‘Nobody Really Lives Here’ en ‘I’ve Searched All Of My Skies’ de dromerige sounds terug van de eerste Mister and Mississippi en Beach House platen.

De eerste single van de plaat heet ‘Back Where I Belong / Take it Slow’ en is een samenwerking tussen Danny van Tiggele en Best Kept Secret directeur Maurits Westerik die zich voor het eerst in vele jaren weer aan eigen muziek waagt; met resultaat. De single is een uptempo song met stuwende gitaren, een melodisch refrein en sfeervolle synths. Het is een van de nummers op ‘La Belle Époque, Volume II’ waar de meeste muzikanten op meespelen. Je hoort naast Danny & Maurits ook nog Tom Broshuis, Jakob Sigmond, Marcel van As, Jan Teertstra, Kees Schaper, Tom Swart en Bram Hakkens op de opnamen spelen. De song werd geschreven tijdens een zomerse tuinsessie bij Danny thuis en is uiteindelijk opgenomen in Heirloom Studio & Mailmen Studio. Maurits Westerik vertelt: ‘Eerlijk is eerlijk: Danny belde mij in een moeilijke periode van mijn leven. Ik zat in een negatieve wending en moest ruimte maken en op zoek naar een weg. De helaasheid der dingen, een samen loop van omstandigheden die ruimte biedt voor een nieuw perspectief en uitdagende aanpak ten behoeve van eenieder. In voor- en tegenspoed heb ik mijn tijd vol openheid gedeeld met Danny en gaf hij mij de kans zijn muzikale wereld te omarmen zijn prachtige song in te kleuren met mijn wel en wee op dat moment. Uiteindelijk is er weer licht aan het einde van de tunnel. Deze energie deel ik met Danny en is te horen op ‘Back Where I Belong / Take it Slow’.

Pre-Save ‘Back Where I Belong / Take It Slow
Je hoort op ’La Belle Époque, Volume II’ duidelijk de voorliefde voor de jaren ’60 maar er is toch altijd een modern geluid dat om de hoek komt kijken. De muziek en verzorgde arrangementen staan opnieuw centraal op deze bijzondere plaat. Laat je meeslepen door de 14 prachtige songs op deze tweede editie van ‘La Belle Époque’. De plaat komt uit op 10 november 2023 via V2 Records. Daarnaast komt er een exclusieve ‘La Belle Époque’ show op 13 december 2023 in TivoliVredenburg te Utrecht waar Danny Van Tiggele wordt vergezeld door de vele artiesten die ook op het nieuwe album te gast zijn.

Deel: