Joe Satriani (66), een van de grootmeesters van instrumentale gitaarmuziek, behoeft geen introductie. Voor de mensen die hem nog niet kenden, Joe Satriani heeft de lat van het technische niveau van virtuoos gitaarspel zeer hoog gelegd sinds de jaren ’80 en was ook de mentor van enkele van de beste gitaristen (Kirk Hammett, Steve Vai en anderen ) in de wereld. Je kunt dus zeggen dat hij een grote invloed had op zware gitaarmuziekstijlen, zoals heavy metal, speed metal, progressieve metal en hardrock.

De Earth-tour concentreerde zich op veel Europese optredens en had slechts een paar stops in de VS. De band van Joe Satriani had op 16 april 2023 een concert in Antwerpen, België in de Roma-zaal. De line-up bestond uit Kenny Aronoff (70) op drums, Bryan Beller (52) op bas, Rai Thistlethwayte (44) op keyboard. De zaal was uitverkocht en het was een zittend concert. De set bestond uit 2 delen met een pauze ertussen.

De gitaar voerde de boventoon en de band had een ondersteunende rol voor Joe, zoals gebruikelijk op zijn studio-opnames of livesets. De geestverruimende set begon met het nummer ‘Nineteen Eighty’ dat van een vroeg album was. Vroeg werk werd afgewisseld met nummers van de recente albums ‘Elephants of Mars’ en ‘Shapeshifting’. Vanaf het begin van de set werd het publiek meegenomen op een intense rit met dezelfde energie als een F-18 vliegtuig, waarbij alle G-krachten werden gevoeld, zoals in de film ‘Top Gun: Maverick’ (Top Gun 2) waar Satriani op de stok van de jet bracht het publiek van links naar rechts en in spins van gitaarklanken.

De hele set lag de focus op de gierende gitaar van Satriani die als een scheermes door de lucht van de Roma sneed. De band had alles uitgekozen voor snel technisch gitaarwerk met tussendoor wat langzamere nummers waarin het publiek de kans kreeg om even bij te komen van alle emoties die ze hadden doorgemaakt. Fans waren opgetogen, Joe was nog sneller, scherper, technischer dan de vorige stop van Satriani in België.

In ‘Luminous Flesh Giants’ kreeg Satriani de vrijheid om te improviseren op de gitaar met ondersteuning van een repeterende lick van de basgitaar. Met een jazzy gevoel begon Satriani aan een reeks intense en ingewikkelde gitaarsolo’s die Satriani’s technische bekwaamheid demonstreerden. De set eindigde met zijn bekendste nummers ‘Always with me, always with you’, ‘Satch Boogie’, ‘Surfing with the Alien’ en een gezang waarbij het publiek opstond. Als je Satriani eenmaal live hebt gezien, kun je niet meer aan hem denken. Zijn gitaarspel zal je altijd bijblijven als referentie voor alle andere gitaristen die je na hem live zult zien.

Foto’s (c) Fred Stiens

Deel: