The Zombies, de al in 1962 opgerichte Engelse rockband, heeft altijd bekend gestaan om hun unieke geluid, waarin ze elementen van rock, pop en psychedelische muziek mengen. Hun nieuwe album, ‘Different Game’, is wederom een bewijs van hun blijvende muzikaliteit. Ervaring telt, dat blijkt maar weer. Met tien nummers die hun veelzijdigheid en creativiteit nogmaals tonen. De band, die in 2023 bestaat uit de oprichters Rod Argent en Colin Blunstone, samen met Steve Rodford, Tom Toomey, en Søren Koch, begon al aan het album te werken, direct na hun opname in The Rock & Roll Hall of Fame in 2019.

Zoals primaire songschrijver en producer Rod Argent uitlegt, was de band vastbesloten om de magie van een live-optreden te vangen in hun opnameproces. Deze aanpak is duidelijk in de lead single van het album, ‘Dropped Reeling & Stupid,’ een dynamisch nummer met stijgende harmonieën en een stuwende ritmesectie die het kenmerkende geluid van de band laat horen. Met zijn pakkende hooks en aanstekelijke energie zal dit nummer zeker een publiekslieveling worden tijdens hun komende concerten.

Een ander opvallend nummer op het album is opener en titelnummer ‘Different Game’, dat de toon zet voor de hele plaat. Het nummer heeft een stuwende baslijn, stuwende drums en stijgende vocale harmonieën die de avontuurlijke geest van de band perfect weergeven. Een heerlijk jengelend orgel als basis, doet denken aan de gouden tijden van bands als Procol Harum en de Moody Blues. Vernieuwend is het zeker niet, maar wel erg mooi. Wie de laatste tijd ooit een live optreden van Colin Blunstone zag, weet hoe goed de man nog steeds kan zingen.

Het derde nummer van het album, ‘Rediscover’, is een tedere akoestische ballade die de veelzijdigheid en het bereik van de band laat horen. De stem is instant herkenning van de vibe in ‘Old & Wise’ dat Blunstone inzong voor Alan Parsons. het vocale arrangement is wondermooi.

Een ander hoogtepunt op het album is ‘I want To Fly’ met een prachtige opening van Blunstone’s stem die zich rond een prachtig strijkersarrangement heen werkt, steeds hoger. Een nummer om je ogen bij dicht te doen, en heerlijk achteroverliggend van te genieten met je koptelefoon op .

Over het geheel genomen is Different Game een krachtig bewijs van de blijvende nalatenschap van The Zombies, een band die al meer dan zes decennia relevant en vitaal is gebleven. Met zijn pakkende hooks, stijgende harmonieën en avontuurlijke geest, zal dit album zeker een fan-favoriet zijn en een uitschieter in de toch al indrukwekkende discografie van de band. Van de stuwende energie van ‘Dropped Reeling & Stupid’ tot de tedere schoonheid van ‘Rediscover’ is deze plaat een bewijs van de kracht van muziek om te inspireren en op te beuren. Met de release van Different Game hebben The Zombies opnieuw bewezen dat ze echte muzikale pioniers zijn, die misschien dan niet meer innoveren, maar toch zeker blijven verbazen door de kwaliteit die ze ook nu weer weten te leveren. Het album komt aanstaande vrijdag uit. (8/10)(Cooking Vinyl Records)

Deel: