Zaterdag 11 maart 2023 had de Groene Engel de primeur van de clubtour van ‘Jeroen Koningsbrugge speelt Pearl Jam’.

In het gesprek dat ik met Jeroen mocht hebben werd duidelijk dat de fascinatie voor Pearl Jam al heel vroeg bij hem is begonnen. “Het geluid van de groep, de zang van Eddy Vedder, ik dacht dit gaat over mij”. “Ik speelde in een coverbandje dat Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains coverde”. De interesse ging vooral uit naar de ‘Seattle Scene’. De passie heeft hij met een aantal oude Zeus (Zoos) collega’s omgezet in een exclusieve concerttour, met dit maal alleen maar covers van Pearl Jam.

De keuze voor een setlist met nummers van ”Ten’, ‘Vitalogy’ en ‘Vs.’ bleek volgens een uitverkochte Groene Engel een perfecte keuze.

De band had zichtbaar lol op deze eerste show in een kleine reeks van shows, in totaal 5.
De muzikanten speelden de sterren van de hemel, maar de aandacht was natuurlijk voor de alleskunner en frontman Jeroen van Koningsbrugge. Kon hij Eddy Vedder doen vergeten in de Groene Engel?

Het antwoord kon kort zijn: JA. De opening met ‘Once’ stond meteen als een huis. Dat was de voorbode voor een geweldig concert met een zanger die het geluid van Vedder bijna altijd ‘nailde’. ‘Even Flow’, ‘Rearviewmirror’ en ‘Better Man’ volgden.

Ook de rustige nummers ‘Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town’ en ‘Oceans’, deels semi akoestisch, werden vol overgave door de band gebracht zoals PJ het ook voor ogen had.
Gedurfd, maar ook fantastisch, was ‘Release’, een nummer dat door Pearl Jam in een repetitie tot stand kwam. Stone Gossard zat wat te jammen met Mike McCready en Eddy Vedder improviseerde er een tekst bij over zijn vader. Dit viel zo in de smaak dat het gelukkig is gebleven. Om dit nummer te kunnen brengen op de manier die Jeroen deed dwingt respect af. Ik denk voor vele het hoogtepunt van de avond.
Een avond die te snel ten einde kwam en die na onder andere ‘Black’ werd afgesloten met ‘Why Go’ en juist dat vroeg een zinderende Groene Engel zich ook af.

Zou dit project een opvolging kunnen krijgen en/of verdienen? Als de agenda’s van de bandleden het toe zouden laten zeker. Want Nederland verdient het om dit te kunnen zien. Het kan nog in 4 andere zalen in Nederland, maar Oss had de première.

24-03-2023 – Grenswerk, Venlo
08-04-2023 – Metropool Enschede, Enschede
22-04-2023 – Boerderij, Zoetermeer
06-05-2023 – Podium Victorie, Alkmaar

Deel: