Op vrijdagavond was het poppodium 013 in Tilburg volledig uitverkocht voor het langverwachte concert van Joss Stone. De Engelse zangeres stond voor het eerst in Nederland sinds haar optreden op het ‘Soul Live’ festival in Den Bosch in augustus 2022. Dit concert was toen ook haar laatste voordat ze met zwangerschapsverlof ging. Het was daarom voor veel fans een bijzonder moment om haar te zien optreden. De sfeer was dan ook fantastisch, met een uitverkochte zaal vol enthousiaste muziekliefhebbers die klaar waren voor een geweldige avond.


Joss Stone, geboren in 1987 in Kent,  is al op zeer jonge leeftijd met haar carrière begonnen en heeft  sinds haar debuut in 2003 grote successen heeft geboekt. Ze wordt beschouwd als een van de best verkopende zangeressen van de afgelopen twintig jaar en heeft talloze hits op haar naam staan, waaronder “Super Duper Love” en “Fell In Love With A Boy”. Joss Stone verkocht miljoenen albums wereldwijd en werd tot nu toe vijf keer genomineerd voor een Grammy Award. In 2006 wist ze een van die nominaties te verzilveren en won ze een Grammy Award voor Best R&B Performance By A Duo Or Group With Vocal met het nummer ‘Family Affair’ dat ze samen met John Legend had opgenomen

Het concert van Joss Stone was zonder twijfel een van de hoogtepunten van het jaar in poptempel 013. Kudo’s voor de mensen achter de programmering van 013.  De 013 is gewoon een top zaak, waar je akelig veel wereldsterren kan zien optreden. 013 heeft een beetje de naam een progrock zaal te zijn, maar met Joss Stone op het affiche werd de spijker wederom keihard op de kop geslagen .De ambiance was geweldig en het front of house geluid was fantastisch. Zelden een drumstel zo goed horen klinken. Joss Stone en haar band begonnen het concert meteen met haar grootste hit ‘ You had me’ en de zaal zong meteen mee. Het was een geweldig moment dat de toon zette voor de rest van de avond.Hier was niks van ‘even voorzichtig’ beginnen, kijken hoe de zaal is, nee, Mevrouw Stone kwam meteen blakend van zelfvertrouwen, onder groot bombast en met een erg mooie lichtshow even laten zien met welke intenties ze naar Tilburg was gekomen.

Joss Stone was niet alleen geweldig bij stem, maar haar band was ook erg goed. De drie achtergrondzangeressen waren van een zelden gehoorde kwaliteit, hetgeen ook wel nodig is als je achter een fenomenale zangeres als Stone moet staan. Het was duidelijk dat ze veel tijd hadden besteed aan het perfectioneren van hun optreden.

Het was opvallend hoe de sfeer in de zaal steeds steiler in crescendo omhoog ging naarmate de avond vorderde. De fans werden steeds enthousiaster en begonnen steeds meer mee te zingen. Joss Stone speelde al haar grote hits, en dat zijn er meer dan je als argeloze concertbezoeker zo zou verwachten. Het optreden was in het kader van Stone’s  ‘20 Years of Soul’ tour, want het was in September 2003 dat Stone haar eerste album ‘ the Soul Sessions’ releaste. Ze was toen pas 16 jaar oud ! Omdat de catalogus van Stone inmiddels veelomvattend is geworden, speelde ze een aantal medleys gedurende de show.

Hoogtepunten ? Die waren er meer dan genoeg. ‘ Fell in love with a Girl’ bijvoorbeeld, Stone’s bewerking van het White Stripes nummer werd in Tilburg heerlijk rockend en met bijtend ruig gitaargeweld gespeeld, veel heavier dan we van haar oorspronkelijke opname kennen. ‘ 4 & 20’ werd een showcase van Stone’s vocale talent. Heerlijk ook hoe het hammond orgel over de tevreden knorrende lesley’s zijn basis toevoegde. Muziek die de mensen raakte. Muziek die recht naar het hart ging. Als eerbetoon aan de onlangs overleden Burt Bacharach, zong Joss Stone zijn compositie ‘ the Look of Love’, eindelijk even een rustpuntje in een verder wel erg energieke show.

De show was als het moment waarop een eerste lentezonnetje zachtjes over de horizon komt en langzaam aan kracht wint, waardoor je helemaal warm wordt. Een feelgood avond van de bovenste plank. Niet in de laatste plaats toe te schrijven aan de persoon Stone zelf. Heerlijk hoe relaxed ze op het podium staat, daar ze al zolang haar thuis kan noemen. Ze maakte grapjes, wist als geen ander contact te maken met het publiek, dat gretig reageerde en haar al snel in het hart had gesloten. Geluksvogel van de avond ? Ene Cecilia in het publiek die haar verjaardag vierde. Stone hoorde het vanuit het publiek. Legde de show stop en zong ‘ Happy Birthday to You’ voor Cecilia. Marilyn Monroe was er niets bij toen zijn dit liedje zong voor de vijfenveertigste verjaardag John F Kennedy op 19 Mei 1962 in Madison Square Garden.

Een speciaal open doekje voor het werkelijk fenomenale trio achtergrondzangeressen tijdens deze show .Helaas kon ik hun namen niet achterhalen, hetgeen echt een gemis is. Ze kregen allemaal even een eigen podium en bliezen ieder apart de zaal omver. Applaus. Toen de laatste achtergrondzangeres even ‘ Killing me Softly’ in de Fugees versie inzette, had ze de zaal binnen 10 seconden plat. Laat haar een solo album maken ! Wellicht heeft ze dat al. Wat een feest!

De erg goede setlist bleef maar geven : ‘ Son of a Preacher man’ , Janis Joplin’s ‘ Piece of My Heart’ en ‘ Rain Song’ . Een voor een showcases van het talent van Joss Stone.
De twee absolute hoogtepunten van deze memorabele avond in 013 waren de powerballad ‘ Right to be Wrong’ , dat Stone samen met Betty Wright schreef. Ook nu nog kon het publiek voelen dat dit nummer veel betekent voor Stone. Het is haar ‘coming of age in de muziekindustrie’ testimonial, dat voor vele anderen een eigen betekenis zal hebben. Stone bracht het in Tilburg met een ongekende intensiteit. Applaus.

Met ‘ Music’ kwam de avond tot een apotheose. Nog een keer gaf de band 200 procent, de lichtshow werd tot ver in het rood gejaagd, alsof er geen energieplafond was om rekening mee te houden. Na een minutenlang ovationeel applaus keerde Stone nog een keer terug, dit keer gekleed in een filmsterren glitterende catsuit, om het Tilburgse publiek nog een keer te laten dansen en zingen. Ze sloot af met ‘ Karma’ en ‘ Some kind of Wonderfull’ van de Soul Brothers Six, maar bekend geworden in de versie van Grand Funk Railroad.

Het concert van Joss Stone was een avond vol liefde, plezier en geluk. De mensen die erbij waren zullen er geen spijt van gehad hebben,zij die er niet waren moeten een volgende keer niet twijfelen en gewoon een kaartje kopen.

Deel: