Toen Youp van ’t Hek in 1977 zijn verhaal over ‘Flappie’ schreef voor zijn zus die in een cabaretgroep zat, dacht hij snel klaar te zijn. Feitelijk was het nummer een ironisch tekstueel vluggertje, gebaseerd op ‘Het konijntje’ van de Zangeres Zonder Naam uit 1973. Niet nadenken, schrijven, klaar. Alsjeblieft zus.

Toen Van ’t Hek enige tijd later voor Cabaret NAR (waar eerder de latere nieuwslezeressen Debbie Petter en Cilly Dartel ook deel van uitmaakten) een nummer gezocht werd, liet Van ’t het het nummer afstoffen en op nieuwe muziek zetten door Jan Kokken. Vanaf 1981, toen Philips het moordlustige nummer op plaat durfde te zetten, is het niet meer van de radio af te slaan rond kerst. ‘Flappie’ is een kerstklassieker geworden, en wellicht wel de grootste Nederlandstalige kerstklassieker allertijden.

“Het was kerstochtend 1961, ik weet het nog zo goed, mijn konijnenhok was leeg, en moeder zei dat ik niet in de schuur mocht komen, en als ik lief ging spelen dat ik dan wat lekkers kreeg.”

Al zou Flappie niet zijn geworden tot kerstmaaltijd, had hij de tand des tijds alsnog niet overleefd, aangezien tamme konijnen doorgaans zelden ouder worden dan 10 jaar. Op het moment van schrijven in 1977 was Flappie dus al minimaal 16 jaar geweest, dus foto’s noch tekeningen zijn nodig om te weten hoe Flappie er had uitgezien. Illustratrice Marije Tolman tekende bij het verhaal van Van ’t Hek een boek vol tekeningen, die de teksten van Youp beeldend vertellen. En dat deed ze op speelse wijze, in de vorm van een konijn met een bril, wellicht wat refererende naar Youp van ’t Hek zelf gezien de gelijkenissen qua bril.

De songtekst van het nummer werd spelenderwijs door het boek verwerkt, waarmee ‘Flappie’ voor een voorleesboek en prentenboek in één werd. Qua tekst is natuurlijk niets aan te passen, de tekeningen van Tolman vrolijk en veelkleurig grof op papier gezet, waarmee het een geheel vormt met het verhaal zelf. Het boek is daarmee een fijn boekje dat met Kerst, maar zeker ook buiten de kerstperiode op de leestafel kan liggen.

Een verhaal voor de allerjongsten is ‘Flappie’ natuurlijk niet, maar door de illustratie van Tolman is het boek een mooi prentenboek om zelf het verhaal op eigen wijze bij te vertellen. En voor de liefhebber van de hit van Van ’t Hek is het boek gewoonweg een must, om ‘Flappie’ eindelijk met eigen ogen in de angstige konijnenoogjes te kunnen kijken. Met Sinterklaas, maar zeer Kerstmis in aantocht is ‘Flappie’ het ideale geschenk voor onder de boom. (7/10)

Uitgeverij: Thomas Rap
EAN: 9789400409866

Deel: