Ergens in Gouda, verstopt aan de Gouderaksedijk, ligt de Theaterbakkerheij. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar wat inmiddels is uitgegroeid tot wellicht de gezelligste poptempel van Zuid-Holland, waar John, Ruud en hun toegewijde team van enthousiaste vrijwilligers het de gasten met veel succes naar hun zin proberen te maken. Op 22 oktober 2022 wist ook de legendarische Nederlandse formatie Focus haar weg te vinden naar dit prachtige kleine theater, waar Thijs van Leer en zijn mannen zich even echt thuis voelden.

Nog voor de band het podium betrad, toen de mensen langzaamaan binnendruppelden, schuifelde van Leer wat heen en weer op een uitgesneden balkon. Vanaf dit balkon keek hij uit over de zaal en het publiek, dat al ruim twee jaar heeft moeten wachten op dit concert. Hij zag dat het goed zat. Rond half negen trapte de band dan ook vol goede zin af en van meet af aan liet het publiek zich dankbaar meenemen in de bijzondere composities. 

Met zijn grijze bakkebaarden onder een zwarte pet en inmiddels wat ronde omvang doet van Leer denken aan het brein achter Game Of Thrones, George R.R. Martin. Dat beeld werd kracht bijgezet door het shirt dat van Leer deze avond droeg, waarop het logo van eerdergenoemde serie volop prijkte. Toch mocht R.R. Martin willen dat zijn Westeros zo goed in elkaar stak als de virtuoze en met clownerie doorspekte muzikale fantasieën van Thijs van Leer, die ons op zijn sloffen en met de nodige humor eens liet horen hoe muziek hoort te klinken.

Om toch in de fantasie te blijven hangen: Mocht J.K. Rowlings toverschool Zweinstein ooit nog een nieuwe leraar verweer tegen de zwarte kunsten zoeken (een vacature die met regelmaat vrij lijkt te komen, zal de kenner kunnen beamen) dan zullen ze die best nog eens kunnen vinden in Pierre van der Linden. Met zijn 76 jaar drumt hij met zo veel elegantie en souplesse dat het bij iedere slag lijkt of hij fanatiek duelleert met tegen de volgelingen van Voldemort. Dit bewijst hij maar al te toepasselijk in de weergaloze drumsolo tijdens ‘Hocus Pocus’. Het is een genot om naar die man te kijken.

Naast de twee oudgedienden lieten ook relatieve nieuwkomers Menno Gootjes (gitaar) en Udo Pannekeet (bas) maar weer eens zien dat Focus in haar huidige formatie een niet te stoppen kracht is. Eerstgenoemde liet nonchalant en zelfverzekerd zien dat hij tot de top van de Nederlandse gitaristen behoort, en dat een Focus zeker wel Focus is zonder een Jan Akkerman. Laatstgenoemde stond wat bescheiden langs de zijlijn, maar leverde smaakvolle baslijnen en was zichtbaar aan het genieten. 

Ook het publiek genoot met volle teugen, dankbaar jodelde de zaal mee en liet zich zonder morren opzwepen door van Leer in een heuse scatt-off. Een ruime twee uur wist van Leer een opvallend gemêleerd publiek bestaande uit meerdere generaties aan zijn fluitspel te laten hangen, verlangend en bijna snakkend naar meer. Gelukkig waren de heren goedgezind, want “meer” is precies wat men kreeg. Van Leer sprak de zaal toe, en bekende normaliter ‘Focus 3’ als enige toegift te spelen, maar op verzoek van een verwoed dansende concertganger werd daar speciaal voor vanavond ook ‘Focus 2’ nog aan toegevoegd. 

Na de bijzondere toegift (dat duidelijk goed in de smaak viel) sprak van Leer ons namens de band toe, en vertelde uit de grond van zijn hart dat hij en zijn band zich thuis voelden, daar in de Theaterbakkerheij te Gouda. Daarna nam de band haar applaus in ontvangst en verliet het podium. De muziek mocht dan stoppen, maar het bleef nog lang onrustig aan de Gouderaksedijk.

Deel: