Op vijf november aanstaande zou Herman Brood, Nederlands meest beroemde en beruchte rockster/kunstenaar de gezegende leeftijd van 76 jaar hebben kunnen bereiken. Herman koos er echter voor om op woensdag 11 juli 2001, een zwaar bewolkte dag waarop de temperatuur, ondanks dat het zomer was nauwelijks boven de 16 graden uitkwam, uit het leven te stappen. In zijn afscheidsbriefje schreef Herman: ‘Rous door zoals ik deed.’ 

In de meer dan twintig jaar na zijn overlijden is Herman Brood zeker niet vergeten. Niet als rocker, en niet als kunstenaar. Ook nu rond zijn komende verjaardag verschijnt er weer een nieuwe release van Herman Brood. Er gonsden al enige tijd geruchten over een op hande zijnde bijzondere release rond de komende verjaardag van Herman. Tijd dus voor Maxazine om maar eens de telefoon te pakken en te gaan bellen met Koos `Coach’ van Dijk, vanaf het prille begin in 1976 al de manager van Herman Brood. van Dijk waakt sinds het overlijden van Herman over de muzikale erfenis van Herman en bevestigd de geruchten. Er staat inderdaad een ‘nieuwe’ release van Herman Brood op stapel rond zijn verjaardag op 5 November.

De carrière van Herman Brood & his Wild Romance begon met hun debuutalbum ‘Street’ uit 1977.Het in de Soundpush studio’s opgenomen album had helaas niet het commerciële succes waarop werd gehoopt, maar werd wel goed ontvangen en is inmiddels wel uitgegroeid tot een classic in de Nederrock. Tracks als ‘Street’, ‘Syrup’, ‘Back in your Love’ en ‘Pop it’ worden nog steeds gevraagd en live gespeeld door Wild Romance.

Herman Brood

Koos van Dijk deed een bijzondere vondst in de uitgebreide Brood archieven. De originele demo versie van ‘Street’. Ooit, volgens zijn beste herinnering, werd deze demo in 1976 opgenomen een vier sporen studio aan de Rolderstraat  in Assen. Nadat de originele banden teruggevonden werden bleken de opnames nog in redelijk goede staat te verkeren. De zes nummers zijn opgenomen met niemand minder dan Herman van Boeyen op drums en Rob ten Bokum op gitaar, beiden op dat moment van Vitesse, waar Herman ook piano speelde. Op basgitaar horen we Rob van Donselaar, die na zijn actieve carrière als muzikant inmiddels gekend is als de adviseur van The Analogues.

De zes gerestaureerde tracks, die allen opnieuw gemixt werden en naar de laatste technische standaarden zijn geremasterd door Sander van der Heide klinken adembenemend goed, en laten een nieuw licht schijnen op dit debuutalbum van Herman Brood & his Wild Romance.

2023 zal een mooi jaar worden voor liefhebbers van Herman Brood, want er staat nog meer nieuwe releases aan te komen, waaronder opnieuw geremasterde live shows in Nighttown en het Tilburgse 013. Ook zijn er nog opnames bewaard gebleven met bijzondere gastoptredens. Al deze muziek zal eerst digitaal worden gerestaureerd.

De EP zal 5 november digitaal verschijnen onder de titel ‘B4 Street’. Begin 2023 zal er een zeer beperkte oplage op vinyl in de handel komen met nieuw artwork. 

Deel: