Zelfs als één van de oerleden van The Rolling Stones overlijdt, zoals vorig jaar met drummer Charlie Watts het geval was, is dat geen reden voor ze om te stoppen. Charlie Watts had hiervoor vlak voor zijn overlijden nog zijn goedkeuring gegeven (en zelf vervanger Steve Jordan als vervangende drummer voorgesteld). Als het missen van Watts niet in de weg stond voor een tournee ter ere van hun 60 jarige jubileum, dan is een eerdere coronabesmetting van Mick Jagger ook maar een kleinigheidje. Het was op 13 juni even een domper toen hierdoor last minute het concert in de Johan Cruijff Arena niet door kon gaan, maar deze avond haalden ze dat weer in. Getuige van de energie van de bijna 79 jarige Mick Jagger heeft die eerdere coronabesmetting hem er niet onder gekregen, en ondertekende ook niet die het ook op die afgelaste datum had opgelopen.

Voorafgaand had de bluesband Ghost Hounds in het voorprogramma het niet makkelijk. Zanger Tré Nation liet zich er niet onder krijgen en rende met hetzelfde enthousiasme en soepelheid als Mick Jagger over het podium. Het zal er waarschijnlijk ook aan hebben gelegen dat er op dat moment nog lange rijen buiten het stadion stonden en het binnen nog niet vol zat.

Een groot gejuich kwam op toen rond 20:45 als eerbetoon aan Charlie Watts een video werd vertoond van hem dat gold als opening voor het concert, waarna ze opkwamen met ‘Street Fighting Man’ en Amsterdam een tourdebuut kreeg met ‘Let’s Spend The Night Together’ dat eerder deze tournee nog niet was gespeeld.

Mick Jagger had zijn woordje weer aardig klaar. Hij droeg de show op aan Charlie. Maar kwam uiteraard ook terug op het afgelasten van het eerdere concert. ‘Fijn dat jullie hier zijn en niet bij Frans Bauer’, sprak hij in het Nederlands, verwijzend naar de viral gaande Corrie, die 3 weken geleden zwaar teleurgesteld was toen ze ‘al die kuttrappen’ weer af moest naar buiten. Ook verwees hij naar de protesterende boeren van de afgelopen week. Meer bijzonder was toen hij verwees naar het eerste Stones-concert in Nederland, het roemruchte optreden in het Kurhaus in 1964.

Opvallend was dat de Stones deze avond naast de grote hits ook wat dieper in hun catalogus groeven. Zo was verrassend genoeg de keuze van het publiek (waarop van te voren via hun site kon worden gestemd) het minder bekende ‘Sweet Virginia’ van het album ‘Exile On Main Street’ uit 1972. Ook werd na 57 jaar nu pas tijdens deze tour voor het eerst ‘Out Of Time’ gespeeld. Ook  deep cut ‘Can’t You Hear Me Knocking’ van het album ‘Sticky Fingers’ kon op enthousiasme van de grote fans rekenen. Opvallend was wel dat het gitaarwerk voornamelijk werd gedragen door Ron Wood, terwijl Keith Richards er zelfs bij het intro van ‘Honky Tonk Woman’ er even flink naast zat. De twee heren herpakten zich weer bij het door Keith gezongen ‘You Got Silver’ en het onvermijdelijke ‘Happy’ (de enige door Keith gezongen Stones hit).

Het werd daarna weer een zegetocht aan hits. In ‘Miss You’ kreeg achtergrond bassist Darryl Jones een glansrol. Het blues-epos ‘Midnight Rambler’ behoort inmiddels ook tot de livefavorieten. Achtergrondzangeres Sasha Allen kreeg een glansrol voor de hoge tweede stem in ‘Gimme Shelter’, als duet met Mick op de catwalk. Met de visuals waar een Oekraïnse vlag en beelden van de oorlog werden vertoond werd nog eens duidelijk hoe pijnlijk actueel het nummer is.

Hoe vaak er deze avond vooraf en na afloop wel weer niet hardop werd afgevraagd of dit de laatste keer zou zijn dat de Stones in ons land optraden. Maar tegelijkertijd werd Mick Jagger geprezen om zijn tomeloze energie op zijn bijna 79ste. Muzikaal gezien klonk het bijna nergens sleets en kunnen we (als Mick, Keith en Ronnie blijven leven) er gerust vanuit gaan dat ze over 10 jaar hun 70ste jubileum als band zullen vieren met een tournee. Zelfs corona zal daar geen blokkade voor vormen. Over 10 jaar mogen we naar alle waarschijnlijkheid weer ‘al die kutttrappen op’ om Mick, Keith en Ronnie hun kunstje te zien doen.

Deel: