Toen Frans Bauer in 1994 twaalf weken in de top 40 stond met ‘Als sterren aan de hemel staan’, hadden weinigen durven dromen dat de volkszanger bijna 30 jaar later een van de populairste Nederlandstalige zangers zou zijn. Toch mag de geboren Roosendaler zich anno 2022 een van de meest populaire Nederlandstalige zangers allertijden noemen. En dat is niet alleen vanwege zijn brede lach en altijd vrolijke en positieve overkomen.

Ruim 25 jaar na zijn eerste tournee bezoekt Bauer opnieuw de theaters van Nederland. Onder begeleiding van zijn vaste orkest, de Holland Show Band, biedt Frans een oergezellig avondje meezingers. Woensdagavond 15 juni was een afgeladen Muziekgebouw Eindhoven getuige van een muzikale cursus positiviteit.

Bauer heeft een moeilijke periode achter de rug. Nadat zijn vader, Chris Bauer, zijn jarenlange steun en toeverlaat rondom zijn shows, in 2015 overleed, kwam begin dit jaar een nieuwe schok toen zijn andere steun en toeverlaat, Mariska, een herseninfarct kreeg. Waar menigeen nog niet hersteld van de eerste klap, bij de tweede totaal zou instorten, lijkt Frans zijn muziek als therapie te hebben omarmd. Velen hebben in Frans’ muziek troost gevonden bij persoonlijke gebeurtenissen, en Bauer lijkt zijn publiek te hebben omarmd als steun. Toch zal Frans Bauer deze steun wellicht niet nodig hebben, gezien de eeuwigdurende positiviteit die de Brabander in zich heeft en uitstraalt. Niet voor niets heeft Nederland de zanger aangenomen als soort van verre achterneef. Zo een die je te weinig ziet, maar op de momenten dat hij er is, de sfeer verhoogt tot een topavond.

Vanuit het niets stond de Holland Show Band op het podium en onder de tonen van ‘Also sprach Zarathustra’ van Strauss kwam Bauer op om het leven te vieren met ‘Vandaag vieren we het leven’ van zijn laatste album ‘Ik heb je lief’ uit 2019. Een inkomer waarmee hij zijn gemoedelijke show aanving. Een show die direct werd ingeleid met een praatje en natuurlijk de bij Bauer horende kadoos uit het publiek. Een adoratie die slechts bij de groten der aarde hoort, als Paul Anka, Tom Jones of in het verleden Elvis Presley. Waar Guus Meeuwis elders in Eindhoven vrijwel gelijktijdig zijn eerbetoon aan eerdere gasten bracht met onder andere natuurlijk ‘Heb je even voor mij’, bracht Bauer zijn eerbetoon aan zijn grote voorbeeld Koos Alberts met diens grootste hits als ‘Ik verscheurde je foto’, ‘Ik slaap vannacht op de bank’ en ‘Zijn het je ogen’. Een mooi en oprecht eerbetoon aan de zwaar onderkende zanger, die net als Bauer altijd positief is gebleven, wat er ook gebeurde.

Het werd dan ook een feest in Eindhoven, want een avondje Frans Bauer betekent meezingen, meedeinen en de polonaise ingetrokken worden, of je nu wil of niet. Noem hem gerust de Toppers in z’n eentje, of zoals hijzelf aangaf: “Het André Rieu-gevoel”. Het ‘van links naar rechts’ bleef dan ook de hele avond aan en stopte niet na ‘Daar heb je vrienden voor’. Want wat vrienden betreft, daar zit het wel goed mee bij Bauer. Een verrassing kwam met een gastoptreden van goede vriendin Sieneke, met wie Frans in melancholisch duet het leven bezong, en die bestempeld werd als de enige echte zangeres van het levenslied. De sympathieke zanger gaf haar de middenstip met het feestelijke ‘Wat ’n ellende’ en trok zich bescheiden terug om even op adem te komen.

En het was alsof Frans niet van het podium was geweest, de Eindhovense zaal kolkte ook bij terugkomst weer als een fiësta en de zanger kreeg het publiek met het grootste gemak mee, als ware het het eerste concert na de covid-19 periode. En al ving het concert aan met zijn nieuwere werk, de Fijnaarter vergat het verleden zeker niet. ‘Een dag Uit duizend dromen’ bracht de vele fans weer even terug in de tijd. Toch bleef het niet bij het verleden, want Frans gebruikte de Corona-periode om eens een echte schlager te schrijven, ‘Verloren tijd’. Een succes, maar niet zoals het laatste nummer voor de pauze, ‘Een ons geluk’.

Ook na een momentje pauze bleef de feestsfeer opperbest. Met een Eurovisie Songfestival-medley kreeg Frans heel slim direct de meezingers weer op z’n hand en zorgde direct voor een sfeer waarbij het publiek amper doorhad dat er pauze was geweest. De koning van het feest bleef de sfeer er dan ook inhouden en zorgde voor de vele honderden fans in Eindhoven voor een fantastische avond. Of het nu met de minder bekendere nummers, de hits of de publiekslievelingen zoals ‘Eens dan komt er voor jou een dag’ was, Frans maakte dat ieder nummer door het publiek werd geadoreerd. De kracht van een echt entertainer.

Het tweede deel werd meer een aaneenschakeling van hits. Met ‘1000 lieve woorden’, ‘Als sterren aan de hemel staan’, ‘Hé, lekker ding’ en natuurlijk ‘ Heb je even voor mij’. Het was dan ook een meer dan groot feest in Eindhoven, waar ook een moment van rust, waarbij Frans zijn gevoel liet spreken. Het maakte van Frans een echt mens, naast zanger. Een mens om van te houden.

Deel: