Nadat afgelopen week de vaste studio van de NITS afbrandde, en er erg veel materiaal, instrumenten en herinneringen van de laatste 40 jaar verloren zijn gegaan, is er ook goed nieuws te vermelden voor de fans van de NITS. Opgericht in 1974 hebben de NITS al een lange carrière achter de rug, hun oeuvre omvat zo’n 25 albums. In Nederland maar ook internationaal trok de band de aandacht met hun eerste albums ‘TENT’, ‘New Flat’ en ‘Adieu, Sweet Bahnhof’. Het verschijnen van de albums ‘OMSK’ (met de single ‘Nescio’) en ‘In the Dutch Mountains’ brachten het grote nationale en internationale succes en daarmee alles op een hoger plan. De bijbehorende videoclip won een 1e prijs in Cannes.

Vele grote festivals werden aangedaan zoals Pinkpop, Parkpop, RuisRock in Finland en Roskilde in Denemarken, Festival d’Été te de Quebec in Canada, Rock am Ring, Printemps de Bourges, Paleo in Nyon in Zwitserland, WOMAD in Yokohama en nog vele andere festivals en concerten over de hele wereld. Het leverde de band naast waardering alom een schat aan ervaring op. Net zo belangrijk is dat de NITS altijd de energie, wens en nieuwsgierigheid hebben behouden om muziek te blijven schrijven en te blijven spelen. De 25 albums getuigen daarvan, evenals het project ‘TING’ in 2017, een samenwerking met Scapino Ballet Rotterdam. De voorstellingenreeks werd door 40.000 mensen bezocht. In 2019 verscheen het album ‘Knot’. De bijbehorende tour werd afgebroken door de corona pandemie, maar de band heeft die tijd goed gebruikt en gewerkt aan een nieuw album. Ook werd voor Maxazine een Essentials-lijst samengesteld door Henk Hofstede zelf.

Het nieuwe album ‘NEON’ werd opgenomen in hun eigen studio De Werf, op de zeer eigen NITS werkwijze. Uit muziek die tijdens meerdere dagen improvisatiesessies ontstond, werden na beluistering fragmenten geselecteerd die daarna tot nummers werden uitgebouwd. ‘NEON’ is het derde album in de trilogie… angst, Knot en ‘NEON’. Over oud worden en sterven in het huis dat je zelf hebt gebouwd… naar buiten kijken en jezelf zien in de weerspiegeling van de ramen… je gezicht tussen het groen van de bomen… de carrousel met dia’s. Het uitzicht uit een hotel in New York over de East River… de transistor radio op de tafel in het huis van klei in New Mexico… de kleuren en de warmte… de sneeuw tussen de wolkenkrabbers. De mist in de straten van Manchester… de schilder die ’s nachts werkt in een kamer met klokken die allemaal een andere tijd tikken. Een jongen die een glazen knikker inslikt… de wenkbrauwen van Stan Laurel… het groene oog van de radio…

De afgelopen tijd zijn er al 2 tracks verschenen van ‘NEON’ en nog voor de release van het album op 30  september zal op 2 september de nieuwe single ‘The Ghost Ranch’ verschijnen. Op 7 oktober is de start van de nieuwe theatertour.

Deel: