De zon won van de regen, en het werd uiteindelijk een zonnige dag tijdens het Ruisrock festival. Dit vermaarde festival is het oudste van Finland en wordt gehouden op een zeer speciale plek, namelijk in het Nationale park van Ruissaloan op een eiland ten westen van Turku. Het is het op één na oudste festival van Europa, na Pinkpop in Nederland, dat dit jaar hun 50 ste verjaardag vierde. 

Na het festival ‘Provinssi Rock’ , dat afgelopen week in het midden van Finland werd gehouden, vind dit festival plaats in de op één na grootse stad van Finland, Turku, gelegen aan de kust en via de Aland eilanden verbonden met Zweden. Het is uitverkocht, wat betekent dat 105.000 mensen het festival bezochten. Het festival zegt over zichzelf dat ze hun publiek van over de wereld halen vervuld met vreugde, vriendschap en vrijheid.

Er is een verandering merkbaar in de bands die optreden. Voorheen bestond de line-up voor 60% uit rock, tegenover de slechts 25% rock die nu geprogrammeerd is. Pop en hip-hop beginnen het meer en meer over te nemen van rock, ondanks dat metal muziek nog steeds erg populair is in Finland. De programmering moest veranderd worden, omdat Ruisrock anders niet kon overleven. Ze moesten een jonger publiek aantrekken om hun bestaansrecht te kunnen waarborgen. 

Ruisrock heeft zich aangesloten bij the Keychange pledge, met als doel om de balans tussen mannen en vrouwen in de muziekindustrie gelijkwaardiger te maken. Het 50/50 doel is dit jaar door Ruisrock behaald.

De presentatoren van Provinssi rock stonden bij aanvang van Ruisrock op het podium als dj’s om het festival af te trappen. Zij waren de enige artiesten die drie keer speelden op Ruisrock.

Vilma Alina trad tussen de regen en zon op. Zij zorgde ervoor dat de zon weer ging schijnen. Het was aangenaam om naar haar muziek te luisteren.

Elastinen begon zijn set met een aanspraak op de zon, wat er voor zorgde dat de regen stopte. Het was de grote openingsact op één van de grotere podia. Iedereen kwam meteen in de juiste stemming van zijn muziek. Hij is een echte showman, en daarmee maakte hij zich erg geliefd bij het publiek.

Metal werd gepresenteerd door de band ‘Vaxinator’. Zij lieten hun gitaren janken en hun stemmen verpulveren. Het was jammer dat zij geen grotere menigte voor hun podium hadden.

Ida en Kalle Lindroth begonnen als duo. Later kwam er een band bij waardoor hun muziek meer solide werd. Hun stemmen die mooi bij elkaar pasten, zorgden ervoor dat hun muziek fragiel maar sterk klonk.

Gettomasa zorgden ervoor dat zij als enigen een tent volledig wisten te vullen op het moment dat zij met hun muziek aanvingen. Zij staan momenteel tweede in de hitlijsten van Finland. Dat verklaard hun populariteit.  Het rap duo had het publiek op hun hand.

Aan de andere kant van het hoofdpodium probeerde Sini Yasmin over het geluid van Gettomasa uit te komen. Haar enthausiasme was groot, ondanks dat het publiek niet helemaal klaar voor haar was. Ze had zich deze keer beter gekleed dan tijden Provissi rock, waar ze haar bh verschillende keren vast moest houden terwijl ze rond aan het springen was. Ze had ook een snaar sectie mee genomen die erg goed klonk bij haar stem. Het leek of het meer solide was dan de vorige keer.  

Jpegmafia was een boze ‘Motherfucker’ die crowed surfte op zijn eigen publiek. Hij gaf te kennen dat hij een hekel had aan Donald Trump van de Verenigde Staten. Er kwam een enorme energie van hem af zonder bij te worden gestaan door een dj. Respect daarvoor!!!

Van een heel ander caliber was de stem van Evelina, bijgestaan door een dans gezelschap die het publiek aanmoedigde om mee te zingen. Het was geweldig om de menigte mee te zien zingen.

Op het Strand podium bracht de beroemde Finse zanger/acteur Reino Nordin zijn beste gezang ten gehore. Sommigen danste in het water, maar door de zware regenval waren zij niet met velen.

Mega the Stallion ging niet echt over zangkwaliteiten, maar meer over het zichzelf exposeren, wat haar naam al deeed vermoeden. Met enkele sexy dansers zette zij een gelikte show neer.

Menig hart ging sneller kloppen op het moment dat de boyband Brockhampton het podium betrad. Veel gillende jonge meiden wilde de aandacht trekken van één van de bandleden. Ze hadden een harde show die de aarde onder je voeten deed schudden. Je kon zien dat zowel band als publiek plezier hadden, dus het was een goede zet van het festival om hen te boeken.

Hip-hop/pop was er op het Telttalava podium. Deze keer met de Finse zanger IBE oftewel Benjamin Peltonen. Hij werd bekend via Instagram, en nu ook via zijn muziek.

Rita Ora was de koningin van de show met haar eigen dansers die haar geheel tot haar dienst bijstonden. Zoals we van haar gewend zijn gaf ze haar beste show weg, en deed alsof zij de enige was die deze dag optrad. Alas, een jongen, kwam plotseling het podium op voor zijn minuut roem. De beveiliging haalde hem snel en professioneel van het podium af. Alsof er niks gebeurd was ging Rita Ora gewoon door met haar show. Als dat geen professionaliteit is!!!

Future bracht enkele gasten mee op het podium. Ze sprongen rond  en deelden hun enthousiasme door publiek op het podium toe te laten.

Leuk om echte muziek  te horen van 17 verschillende muzikanten in  ‘The Ricky-Tick Big Band en Julkinen Sana. Het was mooi om te zien dat zij allen genoten van hun optreden en zij gaven een goede show weg. Zij zijn opgericht in 2010, dus zij brachten flink wat ervaring met zich mee. De drie zangers; Paleface, Redrame en Tommy Lidgren hebben hun wortels in de hip-hop, maar zijn nu meer de jazz kant op gegaan. Hip-hop blijft echter in hun muziek doorsijpelen, denk daarbij aan Guru’s Jazzmatazz.

Ook vergezeld door sterke muzikanten was Elias Gould. It was grappig om de interactie tussen band en publiek te zien. Mensen dansten en zongen met Elias mee.

De hoofd-act van de avond was Ellie Goulding. Ze trad ook al op bij Ruisrock 2015 en kwam, zag en overwon het Finse publiek nogmaals tijdens deze editie. Ze begon met ‘Love like you do’ om de harten van de Finnen te winnen. Dit had zijn uitwerking. Het veld was ongelooflijk vol. Na de show van Diplo wilde iedereen Ellie Goulding live horen zingen. Ze zong haar hits in uptempo dansversies en danste daarop.

Dit was de eerste dag van Ruisrock. Het weer was, ondanks de slechte voorspellingen, best goed, waardoor het festival aantrekkelijker werd voor velen. Je kon goed merken dat de organisatie een andere weg in was geslagen om een jonger publiek aan te trekken door minder metal gerelateerde bands aan te trekken.

 

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Deel: