NITS kunnen we met de nodige eerbied inmiddels wel bestempelen als de ‘eminence grise’ van de Nederlandse popmuziek. Inmiddels al meer dan vier decennia lang weet de band een enorme schare aan nationale en internationale fans aan zich te binden en weten ze nog steeds bij elke release te verwonderen, ontroeren, raken en kunnen ze ons soms wel eens verward achter laten. Precies wat kunst met een grote K moet doen. NITS zijn eigenzinnig en eigenwijs, wars van hetgeen commercie voorschrijft of hypes dicteren doen ze al die tijd hun eigen ding, en dat wordt nog steeds gewaardeerd.

Hun laatste meesterwerk ‘Knot’ dateert van 2019. Hun geplande voorjaarstour in 2022 zou volledig ontoevallig wel eens samen kunnen vallen met het verschijnen van een nieuw album, waarvan de opnames inmiddels zijn afgerond. Met hun omvangrijke oeuvre werd het tijd dat we de band zelf gingen vragen wat volgens hun nu de belangrijkste opnames uit hun werk zijn. Niet de bekende nummers, geen ‘greatest hits’ , maar welke nummers zou de band zelf bij elkaar zetten als het de bedoeling is om iemand die NITS niet kent een goed idee te geven waarvoor de band staat.

Maxazine stelde deze vraag aan NITS voorman Henk Hofstede, die er een uitdaging in zag om met het samenstellen van deze lijst aan de slag te gaan. Henk heeft er serieus werk van gemaakt, want alhoewel hij het ‘ter ontspanning’ zou gaan doen is de lijst werkelijk magistraal mooi geworden, de volledige carrière omspannend. De lijst wordt door Henk Hofstede getypeerd als “De keerpunten in onze studio opnames en composities.” Niet zonder trots presenteert Maxazine: NITS Essentials, samengesteld door Henk Hofstede.

Deel: