Na twee reeds afgelaste edities heeft het bestuur van Stichting ZOKS Festival besloten om definitief te stoppen met het evenement. “Met pijn in het hart, maar met een gezond verstand is dit besluit genomen.”, aldus het Limburgse festival. “Het is zonder meer de moeilijkste beslissing die we ooit hebben genomen. Maar mede vanwege de huidige coronacrisis is het onverstandig om door te gaan met de organisatie.” Het besluit is genomen op basis van een aantal redenen. Het zou te kort door de bocht zijn om dit alleen aan de coronacrisis te wijten, maar dit blijkt nu wel de spreekwoordelijke druppel te zijn.

Een van de belangrijkste redenen zou zijn dat het in deze onzekere tijd nagenoeg onmogelijk is om een festival, van een omvang als het ZOKS Festival, op een verantwoorde wijze gratis toegankelijk te houden. Zeker in acht nemende dat de organisatie volledig draait op vrijwilligers. Met name de financiële risico’s worden steeds groter. In combinatie met een steeds kleiner wordende groep kartrekkers, maakt dat de uitdagingen om in een coronacrisis een evenement te organiseren te groot zijn geworden. Ook het risico om nu enorm veel energie te steken in de organisatie en in mei/juni alsnog van overheidswege voor de derde keer gecanceld te worden, dempt het enthousiasme binnen het bestuur.

Ook speelt mee dat het succes van het ZOKS Festival mede voortkomt uit de steun van leveranciers en sponsoren. Stuk voor stuk ondernemers die de afgelopen jaren ook erg te lijden hebben (gehad) onder de huidige crisis. Hierdoor zullen lokale ondernemers in deze tijd, begrijpelijk, weinig prioriteit kunnen geven aan sponsoractiviteiten. En daarmee onbedoeld voor ons een onzekere factor vormen bovenop de eerder genoemde uitdagingen.

Al met al leidden deze factoren er toe dat het bestuur niet voldoende energie, vertrouwen en capaciteit meer had om al deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. In totaal zijn er tot en met 2019 33 edities georganiseerd.

Deel: