De (voor mij toch) onbekende zangeres Grace Victoria kwam in de eerste week van het nieuwe jaar met een nieuw album. Onder de titel ‘Love & Justice’ presenteert de toch wel mysterieuze singer-songwriter een album dat uitnodigt tot meermaals luisteren. Een eerste verrassing in 2022. Een zoektocht op internet leert ons niet zo heel veel over de zangeres, anders dan dat ze afkomstig is uit Virginia en vanwege haar muzikale ambities naar New York is verhuisd. Ze heeft tot nu toe een vijftal digitale singles uitgebracht die niet heel erg veel stof hebben doen opwaaien, maar die zeker de moeite van het luisteren waard zijn. Ze heeft geen website, geen Bandcamp pagina, geen Facebook, niets. Er is slechts een Instagram account te vinden onder de naam gracevic.tor.ia waar ook niet heel veel informatie op staat.

Mooi eigenlijk, want dan kan je op niet meer dan de muziek afgaan. Het album kent 12 nummers en klinkt heel open en goed gemixt. Grace Victoria is niet in een hoekje te duwen, maar de muziek is over het algemeen te typeren als singer-songwriter. Sober begeleid met gitaar en of piano, sommige tracks zijn dan weer wel uitgebreid gearrangeerd en klinken dan R&B met een flinke dosis blues en soul. Grace heeft een bijzonder fijne stem. Een mooi hees randje, bluesy en soulvol. Bij tijd en wijle roept haar bluesy stem bij mij herinneringen op aan die van Tanita Tikaram, maar ook aan Alicia Keys als ze meer opgaat in het soul idioom.

Album-opener ‘Down in Virginia’ is een heerlijke bluesy gebrachte bossa nova, lekker met gedubbelde vocals en een heerlijk hammond-orgeltje onder de akoestische gitaar. Het is hier dat de link naar Tanita Tikaram meteen gelegd kan worden, en het is een nummer dat zeker benieuwd maakt naar de rest van het album. ‘Black looks better on me’ is een heerlijke eigentijdse track, op een groovy beat. Ook hier weer die frisse mooie vocals die erg soepel zijn. Grace heeft een groot bereik dat ze moeiteloos inzet. Bij dit nummer komt de eerste associatie naar boven waarin Grace als een vrouwelijke versie van Shawn Mendes klinkt.

‘Guilty’ is wat mij betreft het hoogtepunt van dit album. Prachtig gezongen, met een heel mooi arrangement, beginnend op gitaar, maar dan overgaand in een Alicia Keys-achtige pianobegeleiding met een upright bass erbij. Het timbre van haar prachtige bluesy stem kleurt magnifiek bij de sobere begeleiding. Kippenvel. Dan serveert Grace met ‘Let me tell you’ een pure Shawn Mendes pastiche op die meer dan eens doet denken aan zijn hit ‘Senorita’. Dit nummer is echter leuker en beter.

‘Love & Justice’ is een heel erg goed album geworden. Een debuut nota bene, van een onbekende independent artiesten die duidelijk niet veel geluk heeft met haar marketing en promotie. Er staat geen enkel saai of slecht nummer op. Dit album zal ten onder gaan in de vloed aan 2022 releases, maar het album verdient het om gehoord te worden. Grace Victoria verdient het bekend te worden bij een breed publiek. Grote platenmaatschappijen die meelezen, let op en doe iets! (8/10) (Skyline records)

Deel: