Het beeld van onze televisies wordt steeds beter en scherper. Fabrikanten besteden daar een hoop aandacht aan. Dit gebeurt vaak niet voor het geluid van de televisie. Toch is geluidskwaliteit erg belangrijk als je een film kijkt, of als je muziek wilt luisteren. Om deze reden breiden veel mensen hun televisie uit met extra geluid. Wat zijn de mogelijkheden op dit gebied en hoe zorg je voor het beste geluid bij een film of bij het luisteren van muziek via je tv?

Soundbar

Een van de mogelijkheden om extra geluid toe te voegen aan je televisie is een soundbar. Een soundbar is een luidsprekerbalk die je aan de muur kan bevestigen of voor de televisie kunt plaatsen. Een soundbar is handig als je televisie aan de muur hangt. De soundbar wordt dan boven of onder de televisie aan de muur bevestigd voor het beste effect. Bij een soundbar heb je vaak wel een subwoofer nodig. De bar is namelijk te dun om lage bastonen op een goede manier te kunnen produceren. Een soundbar is makkelijk aan te sluiten aan je televisie via een HDMI-kabel.

Soundplate

Een soundplate is een luidspreker in de vorm van een platte schijf waarop je je televisie plaats. Het grote voordeel van een soundplate ten opzichte van een soundbar is dat je hierbij geen subwoofer nodig hebt. Om deze reden wordt de soundplate steeds populairder en kiest men steeds vaker voor deze oplossing. Een soundplate is een eenvoudige oplossing die niet opvalt om beter geluid te krijgen. Je sluit een soundplate makkelijk aan je televisie aan met een HDMI-kabel. Met een soundplate hoef dus vrij weinig te ondernemen om te genieten van beter geluid

Home cinema set

Ben je van plan om een echte thuisbioscoop te creëren, dan kies je voor een home cinema set. Dit is een compleet muzieksysteem dat bestaat uit een receiver, subwoofer en speakerset. De speakers plaats je voor en achter in de woonkamer zodat je uit elke hoek geluidseffecten krijgt. Zo lijkt het net alsof tijdens de achtervolging in die spannende actiefilm de auto’s echt voorbij rijden. De bastonen van de subwoofer creëren extra  suspense bij spannende films. Het enige nadeel van een home cinema set is dat je veel kabels door je kamer moet leggen. Bijvoorbeeld van de receiver naar alle speakers die je in de kamer hebt staan.

Dolby Atmos

Dolby is een bekende naam als het gaat om geluidstechnieken. Na Dolby Digital en Dolby Surround, zie je steeds vaker Dolby Atmos. Deze techniek vond zijn oorsprong in de bioscoop. Bij Dolby Atmos worden er extra geluiden toegevoegd die over de luisteraar heen gaan. Zo krijg je het gevoel dat je in een bol van geluid zit. Om het Dolby Atmos effect te krijgen plaats je plafondspeakers, maar er zijn ook complete Atmos-sets op de markt. Dit zijn complete geluidssystemen met vijf of zeven speakers, twee of vier speakers voor aan het plafond en een of twee subwoofers. Het vergt veel werk om dit te installeren en een complete set kan al snel een paar duizend euro kosten.

Atmos geluid

Het nadeel van Atmos is dat niet alle films Atmos geluid hebben. Dolby heeft een lijst samengesteld met alle films die atmos geluid hebben. Daarnaast heeft Netflix ook een aantal films met Atmos geluid. Een complete Atmos opstelling kost veel geld, maar er is ook een goedkopere manier om te genieten van Atmos geluid. Namelijk in de vorm van een soundbar. Deze soundbars hebben twee of drie opwaartse speakers die het geluid via het plafond kaatsen. Vaak kun je deze soundbars ook nog uitbreiden met achterspeakers, waardoor de Atmos surround ervaring benadert wordt.

Actieve luidsprekers

Een goedkopere manier om beter geluid uit je tv te krijgen is het koppelen van actieve luidsprekers. Je krijgt niet het surround effect, maar het geluid is al wel beter dan de ingebouwde luidsprekers van je televisie. Je geniet van een goede stereo weergave van het geluid omdat de luidsprekers een eindje uit elkaar staan. De versterker is een geïntegreerd onderdeel van de luidspreker die je kunt aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang van televisie. Het volume kun je vaak regelen met de afstandsbediening van je tv. Veel speakers hebben ook Bluetooth, waardoor je er ook muziek mee kunt afspelen via je telefoon.

 

Deel: