Ik weet zeker dat ik niet de enige ben als ik zeg dat ik me de laatste keer dat ik zat en een volledige muziekvideo heb bekeken, niet kan herinneren. Voorbij zijn de dagen van thuiskomen van school en het inschakelen van de muziekkanalen of het scrollen door de nieuwste muziekvideo’s op YouTube met behulp van goedkoop internet en tv. Naarmate de technologie vorderde, zijn mensen gaan luisteren naar muziek op streamingplatforms zoals Spotify. In de meeste gevallen is het niet iets dat bij mensen opkomt om naar YouTube te gaan om de muziekvideo te bekijken van het nummer waarnaar je luistert. Waarom is dit het geval? Zijn we bijna aan het einde van het muziekvideotijdperk?

Moderne technologie heeft een grote invloed gehad op de afname van de belangstelling voor muziekvideo’s. In het verleden was het luisteren naar muziek iets waar je meer moeite voor moest doen, of dat nu was om cd’s te kopen, je favoriete radiozenders aan te zetten of nummers naar je iPod te downloaden. Tegenwoordig zetten miljoenen mensen gewoon hun draadloze oortjes in en drukken op play. Met miljoenen nummers altijd binnen handbereik, is het luisteren naar muziek iets dat we gemakkelijk kunnen doen. Bovendien elimineren slimme luidsprekers bij mensen thuis de noodzaak om muziekvideo’s te bekijken.

Dankzij hun drukke levensstijl kunnen sommige mensen het gevoel hebben dat ze niet genoeg uit een muziekvideo halen om deze in zijn geheel te bekijken. Veel mensen, vooral de jongere generaties, zijn gewend geraakt aan korte, vermakelijke en snelle clips op bijvoorbeeld TikTok en Instagram. Hiermee komt een afname van de aandachtspanne. Bovendien heeft het gemak van muziekstreaming op platforms zoals Spotify ertoe geleid dat mensen nu altijd en overal naar muziek kunnen luisteren. In sommige opzichten is muziek meer een achtergrondgeluid geworden dat kan worden gebruikt om iemands activiteiten, zoals een wandeling of een studiesessie, te begeleiden. De handeling om te gaan zitten om een ​​muziekvideo te bekijken, komt steeds minder vaak voor in het leven van de meeste mensen.

Sommigen suggereren dat de kwaliteit en productie van muziekvideo’s de afgelopen jaren is afgenomen. Hoewel we meer geavanceerde technologie en meer mogelijkheden dan ooit tevoren hebben, kunnen sommige artiesten andere gebieden kiezen om het grote deel van hun budget in te investeren. Dit gezegd zijnde, denken experts dat muziekvideo’s nog steeds waardevol zijn en waarschijnlijk nooit volledig zullen uitsterven. Hoewel ze minder populair zijn, zijn ze nog steeds een kunstwerk en bieden ze een uniek perspectief in de geest van de kunstenaar.

Er zijn verschillende redenen waarom muziekvideo’s nog steeds belangrijk zijn, ook al zijn ze niet zo populair. Ten eerste geeft het de artiesten de kans om hun creativiteit te uiten en enkele visuele visies van het lied tot leven te brengen. De productie van muziekvideo’s helpt producenten en regisseurs ook om op te vallen in de mediawereld. Muziekvideo’s bereiken vaak miljoenen, zo niet miljarden mensen, dus het is een geweldige manier om bekendheid te krijgen voor iedereen in de entertainmentindustrie, niet alleen voor de artiesten.

Deel: