Lady A, eerder bekend als Lady Antebellum*, brengt met ‘What A Song Can Do’ hun 8e volledige studio album uit. Eerder dit jaar kregen we al een voorproefje met het uitbrengen van de gelijknamige EP. Hierop staan de eerste 7 nummers van het volledige album. Na een wat artistieker uitstapje op hun vorige album ‘Ocean’ en het minder bejubelde album ‘Heart Break’ uit 2017 keert Lady A met ‘What A Song Can Do’ ijzersterk terug naar hun roots. Het album trapt af met het typische Lady A geluid in ‘Talk Of This Town’. ‘What A Song Can Do’ is volgens zangeres Hillary Scott geboren uit het verlangen weer te gaan touren. “Eigenlijk is het een liefdesbrief aan onze fans.”

Zoals voor iedereen kwam door de Corona pandemie ook een streep door de agenda’s van Lady A. Tours werden afgezegd en de bandleden Charles Kelley, Hillary Scott en Dave Haywood zaten met hun gezinnen in quarantaine. Hoewel er tijdens Zoom meetings liedjes geschreven werden was het natuurlijk anders dan anders.

“Wat wij hebben is een soort familie, bijna een huwelijk” aldus Haywood, “het is zo hecht dat het heel erg was dat we niet bij elkaar konden zijn. Alles was zo onzeker. Niemand wist hoe lang het zou duren. We zaten elke dag af te wachten met de gedachtes: wat gaat er gebeuren, moeten we alles veranderen?” “Het was ook een helend proces voor ons”, gaat Haywood verder. “Voordat wij een band waren, schreven we alleen maar liedjes en tijdens deze quarantaine periode zijn we daar weer naar terug gegaan.” Naast het traditionele Lady A geluid wat je hoort terugkomen in ‘Fire’ en ‘Chance Of Rain’ voelt ‘In Waves’ aan alsof het trio heel goed naar de sound van Fleetwood Mac heeft geluisterd. “’Worship What I Hate’ en ‘The Things He Handed Down’ zijn wat kleiner en raken snel een gevoelige snaar.

Voor de trouwe Lady A fans heeft de band met ‘Working On This Love’ ook nog een verrassing in petto. Het is het eerste nummer waarbij gitarist Dave Haywood de lead zang op zich neemt en zich laat ondersteunen door de harmonieuze samenzang van Kelley en Scott. Is ‘What A Song Can Do’ verrassend? Nee, het voelt als een weerzien met een stel goede vrienden die we in deze tijd van lockdowns en quarantaines zo hebben moeten missen. (7/10) (Big Machine Label Group)

*Antebellum verwijst naar de Antebellum-architectuur uit het Zuiden van de Verenigde Staten voor de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), wat daarmee verwijst naar de slavernij. In juni 2020 ten tijde van de Black Lives Matter protestmarsen heeft de band besloten haar naam te wijzigen naar Lady A.

Deel: