De band Alabama 3 werd in 1995 opgericht in Brixton, Londen toen Jack Black en Rob Spragg elkaar op een feest ontmoetten. Muzikaal gezien blijven de heren een vreemde eend in de bijt met hun op mix van technoritmes en country met invloeden van pop en blues. Desondanks doen zij het niet slecht, want ruim een kwart eeuw en dertien albums later zijn zij nog steeds van de partij. Een van hun nummers werd zelfs de themesong van de serie The Sopranos. In 2019 is oprichter Jack Black overleden, maar Spragg gaat met de rest van de band gewoon door.

Onlangs verscheen hun dertiende album met de passende titel ‘Step 13’. De titel is ontleend aan L. Ron Hubbard, die van de Scientology, en geeft de eerste fase na het overlijden aan. Een verwijzing naar hun overleden kameraad Jack Black. Op het album staan dertien nummers in de stijl die we van hen kennen. Stevige ritmes met daaroverheen een sausje van Americana, country, blues en pop en ook voldoende rustigere en bedachtzame nummers. En, zeker niet onbelangrijk, intelligente teksten.

Ook politiek nemen de heren geen blad voor hun mond, zoals te horen is in ‘The Lord Stepped In (Taking Back Control)’ over Trump, ‘Yolanda’ over de BLM-beweging, ‘Somebody Somewhere’ over het zorgpersoneel dat zich tijdens Covid uit de naad heeft gewerkt, en ‘Rise Up Brother Rise’ over de klimaatcrisis. Voor hen die de band al kennen zal het muzikaal weinig verrassends te bieden hebben, maar voor anderen is het zeker waard om beluisterd te worden. (7/10) (Submarine Cat Records)

Deel: