Het is niet de meest gedraaide artiest op de radio hier, maar in thuisland Duitsland is ze een wereldster; Helene Fischer komt nu met haar achtste studioalbum ‘Rausch’. Haar meest persoonlijke en complexe werk tot nu toe. Liefde is ook een centraal thema op Helene’s nieuwste album, maar de zangeres laat ook een donkere kant zien op ‘Rausch’. Een veelzijdig album, met een klein Nederland tintje.

Met ‘Volle Kraft Voraus’ vangt ‘Rausch’ aan en lijkt Helene af te willen rekenen met het verleden. Maar toch is er ogenschijnlijk niets wat de zangeres achter zich zou moeten laten, want het gaat de in Siberië geboren zangeres voor de wind. Een nieuw album, een samenwerking met Luis Fonsi, ‘Vamos A Marte’, dat ook op het album staat, en dan kondigde Fischer afgelopen week ook al aan zwanger te zijn. Het kan niet op. Toch is een klein puntje van treur op ‘Rausch’. Op ‘Luftballon’ zingt ze over dierbaren die je hebben verlaten en op ‘Blitz’ bezingt ze de breuk met Florian Silbereisen, die ze nu achter zich wil laten. En dat lukt met ‘Rausch gemakkelijk.

Zoals gezegd een klein Nederlands tintje op ‘Rausch’. ‘Null auf 100’ blijkt een Duitstalige versie van het nummer ‘Hoe Het Danst’ van Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle. En was het nummer op z’n Nederlands al prachtig, Fischer slaat met haar solo-versie de plank mis, terwijl het dance-gedeelte toch al die vreemde eend op het album is. De prachtige musicalstem van Helene zou het nummer uiteindelijk toch naar een grotere hoogte kunnen brengen, maar faalt hier enorm in. Dance is niet de kracht van de Duitse schone. Maar dat is dan ook eigenlijk het enige echte minpuntje op het album. Nee, dan kan ze beter blijven bij kleine liedjes als ‘Alles von mir’ of ‘Glückwärts’.

‘Rausch’ is wellicht Fischer’s meest persoonlijke album tot nu toe. Met het album stapt ze weer verder weg van het oude schlager-repertoire, hoewel we wel moeten vermelden dat schlager hier gezien moet worden als de Duitse schlager-scene. Meer het volksliederen-repertoire, wat in Nederland en België het levenslied is, en in de Verenigde Staten en Canada het countrypop à la Taylor Swift is. Een beetje de muzikale footprint van het land, zeg maar.

Het album gaat zo door en feitelijk gezien is ‘Rausch’ geen slecht album. Het pakt niet alleen de die-hard-fans. In de Duitstalige landen zal het album direct naar de top schieten, in ons land zal het de hitparades waarschijnlijk minder makkelijk halen. Hoewel, met ‘Für einen Tag’ uit 2011 behaalde ze toch in ons land een topnotering in de albumlijsten. Goed, zo ver als het in de Duitstalige landen is (gegarandeerde nummer 1 positie) is het bij ons nog niet, toch zal het album bij de fans zeker in de kast belanden. En na enkele jaren verstoken te zijn van een tour en concert in ons land, zullen de fans bij de touraankondiging die vast en zeker snel zal volgen, weer zorgen voor een volle zaal. En terecht. Helene verdient het. (8/10) (Polydor / Universal Music Germany)

Deel: