In navolging van zijn albums ‘Tea For The Tillerman’ en ‘Mona Bone Jakon’ in 2020 is het album ‘Teaser And The Firecat’ van Yusuf / Cat Stevens dit jaar aan de beurt om in de schijnwerpers te staan. Zijn album uit 1971, waarmee hij zijn status als begenadigd singer-songwriter destijds definitief vestigde, bestaat in 2021 vijftig jaar.

Met nummers als ‘Morning Has Broken’, ‘The Wind’ en ‘Peace Train’ erop kwam het album uit in een periode, waarin de protesten tegen de Vietnamoorlog aan de orde van de dag waren. De opkomst van protestliederen bleek een ideaal gesternte voor het werk van de Britse zanger van Grieks-Cypriotische afkomst. De po√ętische tekstschrijver wist met zijn introspectieve teksten een gevoel van herkenning op te roepen bij zijn luisteraars, die tot op de dag van vandaag nog resoneert.

‘Teaser And The Firecat’ wordt op 12 november opnieuw uitgebracht als 4CD+Blu-Ray, 2CD, 1CD en 1LP. Verder verschijnt er ook een Super Deluxe box set, bestaande uit 4CD’s, een Blu-ray, 2LP’s en een 7″ vinyl single. Hierop zijn nooit eerder uitgebrachte opnames en een aantal bonustracks te horen. Het album werd geremasterd in de Abbey Road Studio’s en bevat verder ook vijf live optredens uit Montreaux (1971) en zes opnames van de BBC.

Daarnaast is er ook een softcover replica van het handgeschreven gelijknamige boek in te vinden, gemaakt door Yusuf in 1972. De boxset werd ontworpen door zijn zoon Yoriyos, die ook de box sets van de voorgaande albums heeft gemaakt.

Deel: