Het is hun zevende album alweer, ‘Pressure Machine’, in hun 19-jarige carrière. Voor een rockband geen extreem groot aantal albums, maar kwalitatief zitten de albums van The Killers dan ook goed in elkaar. Het enige nadeel van deze telling: Het vorige album, ‘Imploding the Mirage’, kwam vorig jaar pas uit. Is ‘Pressure Machine’ te snel? Het album is in ieder geval wel weer de terugkeer van gitarist Dave Keuning, die op ‘Imploding the Mirage’ ontbrak vanwege een rustpauze.

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Nee, The Killers hebben niet zomaar vanwege het gebrek aan optredens een extra album op de markt gebracht. Niet zomaar, want ‘Pressure Machine’ zit gewoonweg sterk in elkaar, zoals we van de band gewend zijn. Nee, in Nederland of België zal het album geen topnotering behalen, maar wat succes betreft zijn The Killers in de Lage Landen sowieso wat minder populair qua stijl dan in de Engelstalige landen als Groot Brittannië, Ierland, Australië, Canada, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, alwaar vrijwel ieder album van de band de top 5 behaalt. Zouden wij dan iets niet doorhebben door het gebrek aan kennis van de Engelse taal?

Net als zijn voorganger werd het album mede geproduceerd door de band, Shawn Everett en Jonathan Rado (van Foxygen). Daardoor staat het album garant voor kwaliteit, hoewel ‘Pressure Machine’ één heel groot manco heeft voor ons land: er staat niet echt een nummer op dat hitpotentieel heeft. Niet oneerbiedig bedoeld, bestaat ‘Pressure Machine’ compleet uit albumtracks, als je daar in het digitale tijdperk nog van mag spreken. Goede nummers, die knap in elkaar zitten, maar feitelijk niet in één of twee keer blijven hangen. En dat is toch wel iets wat nodig is om van een single een hit te maken.

De stilte die de band meemaakte, toen Covid-19 de tournee een halt toeriep, was de inspiratie van het album en die stilte is duidelijk terug te horen. Frontman Brandon Flowers groeide deels op in het Mormonendorpje Nephi in Utah en het leven daar is ook de rode draad geworden van het zevende album van de band. Korte quotes uit interviews die gehouden werden met inwoners van het dorp werden gebruikt om het het album wat meer van die sfeer mee te geven en dat is gelukt. Het heeft de band alleen weer een zijweg laten inslaan van het bekende indie-rockpad dat de band door de jaren heen volgde. Is folkrock echter de stijl die de band voortaan wil uitdragen?

The Killers hebben de covid-19-lockdown gebruikt om te experimenteren en een ode te brengen aan Flowers’ tienerjaren. Met ‘Pressure Machine’ levert het echter wonderbaarlijk snel een goed album af, hoewel het de vraag blijft of het The Killers-waardig is. Vergeleken met het eerdere werk van de band is het even slikken, maar wie daar overheen kan kijken heeft een net album in handen. (7/10) (Island Records)

Deel: