Binnenkort wordt weer een album toegevoegd aan de indrukwekkende catalogus van Big Daddy Wilson. Een mooie gelegenheid voor een gesprek met de vriendelijke bluesman en zijn echtgenote en manager Helga, de reden dat hij zo’n veertig jaar geleden in Duitsland is blijven wonen; in Bremen om precies te zijn. Het was ook zijn huidige vrouw, die hem destijds meenam naar zijn eerste bluesconcert. Eerder had hij absoluut geen ervaringen met de blues. Het eerste optreden dat hij bijwoonde werd gegeven door de uit Hamburg afkomstige Abi Wallenstein. Hoe raar kan het lopen? Wilson leerde als Amerikaan dus de blues kennen via een Duitse muzikant. Tijdens het gesprek bleek ook dat hij, net als ik, in 1979 als soldaat naar Duitsland was gestuurd om West-Europa tegen de Russen te beschermen. Het is zelfs mogelijk dat wij destijds aan dezelfde NAVO-oefeningen hebben deelgenomen.

Veel Amerikaanse bluesartiesten hebben zich in het verleden in Europa gevestigd. Hieronder zijn o.m. Memphis Slim, Champion Jack Dupree, Luther Allison, Tom Shaka en Eric Bibb. Bij het noemen van Eric Bibb reageert Wilson: “Eric, daar heb ik een speciale band mee. Hij is mijn held. Al vanaf het begin van mijn carrière is hij een steun en mentor voor me. Bij ieder nieuw album geeft hij tips en biedt hij nummers aan, die ik mag gebruiken. Ook op mijn nieuwe cd staan twee nummers, die door hem zijn geschreven, waaronder het titelnummer ‘Hard Times Blues’. Ik wilde de cd eerst een andere titel geven, maar ik vond dat dit nummer de inhoud van de cd goed vertegenwoordigde en heb het daarom deze titel gegeven.”

Het nieuwe album komt in september uit. Van wat we inmiddels gehoord hebben klinkt anders dan wat men van hem gewend is. Bij ‘Hard Times Blues’ valt meteen te denken aan Marvin Gaye of Curtis Mayfield. “Ja, dat klopt”, beaamt Wilson, “meer richting Curtis Mayfield. De productie van het album is gedaan door de Glen Scott uit Groot-Brittannië.” Scott heeft samengewerkt met o.m. Mary J. Blige, James Blunt, de Backstreet Boys en Eric Bibb. “Mede door hem heeft de cd een moderner geluid gekregen en zijn we wat verder weg gegaan van de downhome blues, soul en gospel, die je van me gewend bent. Dit heb ik gedaan om het jongere publiek wat meer te bereiken. Scott heeft meegeschreven aan een aantal nummers. Mede door hem klinkt ook Eric Bibbs nummer ‘Hard Times Blues’ heel anders dan het origineel. Ik ben heel erg tevreden over de samenwerking en over het resultaat ervan. Door de maatregelen rond Covid-19 waren we gedwongen om de werkwijze geheel aan te passen. De muzikanten die je hoort hebben elk in hun eigen studio’s hun partijen ingespeeld. Scott heeft daar een prachtig geheel van weten te maken.”

In de voorbereiding van het interview, konden we inmiddels vier nummers al beluisteren en als je naar de tekst luistert en ook de titels van de andere nummers leest, komt er een negatief wereldbeeld naar boven. Is hij dan zo negatief gesteld over de wereld? “Nee, negatief ben ik niet”, ontkent hij, “Ik ben eerder positief gestemd, maar ik denk dat ik wel een realistische kijk op de wereld heb. Ik vind dat ik als schrijver de plicht heb de mensen te vertellen dat er veel mis is, maar dat ik wel de hoop heb dat het goed komt. Wij als mensen hebben het in ons om de problemen die er zijn op te lossen, en ik heb de hoop dat we het kunnen en dat het gaat gebeuren. Maar we moeten er samen wel onze schouders onder zetten.”

Buiten nummers over de toestand in de wereld staan er ook persoonlijke nummers over de liefde op het album, zoals ‘I Can’t Help But Love You’ en ‘New Born’. “Haha, de eerste gaat natuurlijk over mijn vrouw Helga en daarbij is het een nummer voor alle vrouwen.” Wilson is wat dat betreft compleet vrouwvriendelijk. “Vrouwen zijn het sterke geslacht, dat moet je toch beamen. Wat zouden wij zijn zonder de vrouw? Van nature zorgen vrouwen voor anderen, tonen een ander soort liefde dan mannen dat doen. Zonder vrouwen zijn wij nergens. Stel je maar eens voor dat aan een kant van het veld een beer verschijnt en andere kant zit jouw kind. Wat doet een man? Die zoekt meteen een vluchtweg of valt de beer aan. Wat doet een vrouw? Die rent naar haar kind en zal dit beschermen. ‘New Born’ is geschreven voor onze jongste zoon, die inmiddels ook alweer 31 jaar oud is en ons grootouders heeft gemaakt. Hij was het eerste kind waar ik van begin tot eind bij de geboorte was – bij de andere kinderen was ik steeds te laat – en dit heeft een enorme indruk op mij achtergelaten.”

In september komt de cd ‘Hard Times Blues’, maar inmiddels is de muzikant weer verder aan het plannen. “Het is natuurlijk afhankelijk van de situatie rond Covid-19. Ik ben alweer begonnen met optredens. Voor de promotie van de cd staat voorlopig voor het najaar al een tournee gepland, die bijna is uitverkocht. Vorige week heb ik nog samen met Hans Theessink opgetreden. Met hem ga ik ook nog verder samenwerken op een volgende cd. En ik hoop ook weer eens naar Nederland te komen. Daar tref ik altijd een vast en enthousiast publiek, die de blues kennen en waarderen.” Nog een laatste vraag, één die niets met muziek te maken heeft, is wat zijn drie belangrijkste waarden in het leven zijn? “De drie belangrijkste waarden. Tja, op de eerste plaats komt Liefde. Gevolgd door Geven en Hoop.” Met dit antwoord nemen wij afscheid van elkaar en spreken af om elkaar tijdens een volgend bezoek aan Nederland te ontmoeten. Een gesprek via Zoom is een handig hulpmiddel, maar er gaat niets boven de echte ontmoeting.

Deel: