Om te zeggen dat ‘The Stars Are God’s Bullet Holes’ niet een echt vrolijke plaat is geworden mag als understatement worden gezien, hoewel deze derde cd nog de minst depressieve van John Murry’s oeuvre is. Een en ander ligt in zijn achtergrond. Zijn biologische moeder, een afstammeling van de Cherokee, zat nog op school toen hij werd geboren. Hij werd ter adoptie afgestaan, groeide niet al te liefdevol op bij zijn pleegfamilie en op kostschool is hij meermalen verkracht.

Zijn pleegfamilie was familie van de beroemde Amerikaanse schrijver William Faulkner en had een uitgebreide literatuurverzameling, wat hem in staat stelde veel te lezen.

Johns eerste twee albums werden zeer goed ontvangen en ook over zijn nieuwste plaat zijn de loftuitingen niet van de lucht. De acht jaar geleden naar Ierland verhuisde Murry heeft ook nu weer een pareltje gemaakt. Op het album staan elf nummers (één hidden track), waarvan één cover, namelijk het van Duran Duran bekende ‘Ordinary World’, dat hier een geheel eigen uitvoering krijgt.

Murry blinkt vooral uit door zijn teksten, die doe denken aan een Nick Cave, ook zo’n lachebekje. Muzikaal horen we invloeden van country, folk en rock. Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn ‘Oscar Wilde (Came Here To Make Fun Of You)’ en ‘Yer Little Black Book’. Een indrukwekkend album. (8/10)  (Submarine Cat Records)

Deel: