Op 21 november jongstleden streamden Joseph Williams en Steve Lukather met een aantal nieuwe hired hands, onder de naam Toto een optreden vanuit Los Angeles de wereld in. Na een hoop juridisch gedoe met de erven Porcaro en het vertrek van Steve Porcaro is dit dan de inmiddels vijftiende reïncarnatie van de nog immer legendarische naam Toto.

De line up van deze versie van Toto is zeer indrukwekkend qua muzikaal vakmanschap. Naast gitaargod Lukather en de op deze opnames en op zijn solo album zeer goed zingende Joseph Williams bestaat Toto nu uit bassist John Pierce (Huey Lewis and The News), drummer Robert ‘Sput’ Searight (Ghost-Note / Snarky Puppy), twee man op keyboards en backing vocalst Steve Maggiora (Robert Jon & The Wreck) en Dominique ‘Xavier’ Taplin (Prince, Ghost-Note) en de waarlijk ongelooflijk goed spelende en zingende multi-instrumentalist / vocalist Warren Ham (Ringo Starr).

Het album bevat een mooie dwarsdoorsnede van wat Toto tot Toto maakt. Een mooie selectie hits en en wat mooie deepcuts zoals ‘White Sister’ en het door Danny Kortchmar geschreven ‘Kingdom of Desire’ maken dat dit voor de hardcore fans toch weer een interessante setlist is. De band gaat touren en het vooruitzicht om dit allemaal live te horen in deze bezetting zal de arena’s ongetwijfeld weer doen volstromen.

Toch treedt Toto met ‘With a Little Help From my Friends’ voorgoed toe tot het selecte gezelschap van ‘heritage’ bands. Tot nieuw werk onder de naam Toto zal het hoogstwaarschijnlijk niet meer komen. het publiek zal echter tot in de oneindigheid mee willen zingen met ‘Pamela’, ‘Rosanna’ en uiteraard ‘Africa’. Dit laatste nummer ontbreekt op dit album overigens.

In een eerder interview met Maxazine sprak Lukather over de vrijheid die hij voelde sinds hij een nieuwe platenmaatschappij heeft. Wat daarvan overblijft als hardwerkende sessiemuzikant in zijn eigen muziek is de vraag. Die vraag wordt opgeroepen door zijn eigen aankondiging van de hit ‘Hold the Line’. Lukather kondigt het aan met “We play this because we have to”. Triest te horen vind ik het. Ik zou niet meer naar optreden gaan van iemand die blijkbaar gedwongen moet worden om zijn eigen hits te moeten spelen. Ik verzin het niet. De man zegt het zelf.

Een mooi moment is het als uiteindelijk de aan suikerziekte lijdende David Paich zijn oude makkers komt bijstaan op de Beatles classic ‘With a little help from my friends’ waarmee het album afsluit. Dit album lijkt een vrij plichtmatige marketing move om de komende tour mee te kunnen ondersteunen. Het vakmanschap van de muzikanten is onmiskenbaar, maar zoals de komende jaren zal blijken, makkelijk inwisselbaar. Joseph Williams is erg goed, hij gaat prima op groenten- en vitamineshakes in plaats van op drugs; dat had hij veel eerder moeten doen.

Het album mist echter de echte live feel, omdat er geen publiek aanwezig is. Dieptepunt is Lukather die gewoon, naar eigen zeggen, tegen zijn zin een van zijn grootste hits moet spelen.

Als je Toto live in topvorm wil horen kan je veel beter naar ‘Absolutely Live’ uit 1993 of naar ‘Live in Amsterdam’ uit 2003 luisteren. Dat gezegd hebbende is het altijd geweldig om tracks als ‘Kingdom of Desire’, ‘White Sister’ en ‘Home of the Brave’ gespeeld te horen worden door het neusje van de zalm van de sessiemuzikanten. (6/10) (Players Club)

Deel: