Het alweer zevende album van de Amerikaanse zangeres Demi Lovato is haar persoonlijkste tot nu toe. De afgelopen jaren is Lovato veel in het nieuws geweest door haar alcohol- en drugsverslaving die in juli 2018 uitmondde in een overdosis en ziekenhuisopname. Deze gebeurtenis wordt door Lovato op haar nieuwe album vanuit meerdere oogpunten prachtig beschreven. Resultaat? Een zeer indrukwekkend album met sterke powerballads, die haar stem makkelijk kan dragen, en verlichtende popnummers.

De titel van het album slaat eigenlijk op de twee delen waarin dit album is opgedeeld. De eerste drie nummers maken deel uit van het ‘Dancing With The Devil’-gedeelte. Deze nummers beschrijven wat er vooraf, tijdens en na Lovato’s overdosis in haar hoofd omging. Met name het titelnummer ‘Dancing With The Devil’ vertelt hierbij het indrukwekkende en schokkende verhaal van de gebeurtenissen op de dag van haar overdosis. Dat het allemaal nog erger was dan wat de media schreven over haar ziekenhuisopname bezingt ze ook met de tekst “Almost made it to heaven, it was closer than you know”. Samen met de bijbehorende en heftige videoclip en YouTube-documentaire vertelt en bezingt ze in detail wat er die avond allemaal in haar hoofd omging en waarom ze naar de drank en drugs greep.

Dat Lovato haar lef niet is verloren, laat ze gelijk merken door ‘Anyone’ als openingsnummer op haar album te zetten. Dit nummer was in januari 2020 haar eerste single na de gebeurtenissen in 2018 en is geschreven voordat dat allemaal plaatsvond. Het is een oprechte roep om hulp die niemand toen heeft gehoord. Een kippenvelmomentje dat recht uit Lovato’s hart komt en wat ze zingt met alles wat ze in zich heeft. Dat Lovato een goede, krachtige stem heeft kan hierna zeker niet meer ontkent worden.

Na het derde nummer volgt een gesproken intro naar het tweede gedeelte van het album. In ‘The Art Of Starting Over’ volgen wat meer up-tempo popnummers waarop Lovato zingt over hoe ze nu in haar vel zit en dat ze spijt heeft van de keuzes die ze eerder in haar leven heeft gemaakt. Ze is blij met hoe ze nu in het leven staat en niemand heeft daar meer iets over te zeggen.

Op dat tweede gedeelte staan ook een aantal samenwerkingen met onder andere Ariana Grande, Sam Fischer en Noah Cyrus. Samen met Ariana Grande is popnummer ‘Met Him Last Night’ een goed nummer dat niet helemaal tot zijn recht komt op dit album. Het is overwegend een Grande-nummer en past minder tussen de nummers op dit album van Lovato. Daarentegen zijn de samenwerkingen met Fischer, ‘What Other People Say’, en Cyrus, ‘Easy’, geweldige toevoegingen aan dit album.

Dat Lovato dit album specifiek rondom de negatieve gebeurtenissen in haar verleden heeft gebouwd, uit zich ook zeker in de laatste nummers. Het thema van dit album is al vaker bezongen, zo ook door Tears for Fears op hun welbekende nummer ‘Mad World’. Een cover van deze klassieker misstaat dan ook zeker niet. Gedurende het tweede gedeelte vergeeft Lovato haarzelf en dit doet ze vervolgens ook voor haar vader die is overleden en ook verslaafd was. Lovato maakt schoon schip en zit mentaal in een ‘Good Place’.

Demi Lovato heeft een indrukwekkend en goudeerlijk album uitgebracht. De indrukwekkende eerste nummers vormen de basis voor dit album en zijn daarbij ook zeker hoogtepunten. Het tekstueel zware album wordt met een aantal popnummers wat lichter gemaakt waardoor veel fans van popmuziek hier ook zeker naar willen luisteren. Geïnteresseerden zouden ook zeker de documentaire op YouTube moeten kijken om nog meer achtergrondinformatie over de nummers en Demi Lovato zelf te krijgen. (8/10) (Island Records)

Deel: