Grauzone Festival maakt met Amenra (BE), Whispering Sons (BE), Sylvie Kreusch (BE), Zanias (Aus), Sons (BE), Spill Gold (NL), Rumours (BE), 4B2M (NL), Siem Reap (BE), DJ Reka (ES), Kel Assouf (Niger), Global Charming (NL), Pablo Bozzi (FR), Bolis Pupul (BE), De Nooit Moede (BE) de eerste namen bekend. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 mei vindt de achtste editie van Grauzone plaats. Naast muziek zullen er op meerdere kanalen ook interviews, uniek archiefmateriaal en kunst getoond worden. Het festival is gratis te bekijken en Grauzone geeft de mogelijkheid om via een pay what you want link het festival te steunen.

Na de succesvolle editie in 2020, waarbij Grauzone een van de laatste fysieke muziek- en kunstfestivals was, wordt Grauzone 2021 wegens COVID-19 een online editie. Eerder werd het festival weekend al eenmalig verplaatst van februari naar mei. De eerste namen van Grauzone 2022 zullen tijdens het online event worden aangekondigd en dan gaat ook kaartverkoop van start. Grauzone 2022 zal weer in februari plaatsvinden.

Binnen het programma presenteert Grauzone een speciaal onderdeel gericht op de heuse ‘wave’ van urgente en zeer spannende Belgische acts onder aanvoering van bekendere namen als Whispering Sons en Amenra. Grauzone heeft een aantal van de beste en nieuwste acts samengebracht onder de noemer ‘The Sound Of Belgium’. Meerdere bands zullen zich hier voor het eerst aan Nederlands publiek presenteren.

Amenra is een van de meest invloedrijke acts van België. De concerten zijn unieke gebeurtenissen met een sterk ritueel karakter. De band speelt een exclusieve akoestische show op een bijzondere locatie. Whispering Sons bliezen het post-punk genre nieuw leven in en speelden al vaker op Grauzone. Het nieuwe, tweede album Several Others verschijnt in juni en op Grauzone zullen zij dit voor het eerst ten gehore brengen. Sylvie Kreusch (ex-Warhaus), één van de meest getalenteerde opkomende Belgische sterren, doet met haar mysterieuze elektronische voodoo pop en haar zwoele stem denken aan Lana Del Rey, Charlotte Gainsbourg en Jane Birkin. Sons uit Melsele spelen psychedelische garage punk en high energy post-punk en zijn volgens KEXP: ”one of the must-see live acts performing right now”.

Tuareg groep Kel Assouf, met frontman Anana Ag Haroun komt oorspronkelijk uit Niger maar nu gevestigd te Brussel, spelen bedwelmende Noord-Afrikaanse woestijn rock in de stijl van Mdou Moctar/Tinariwen met Jimi Hendrix invloeden. Donkere hypnotiserende electro komt van Rumours, met Brutus’ drummer/zangeres Stefanie Mannaerts op synths/beats en Hannah Vandenbussche met zang die balanceert tussen Chelsea Wolfe en Fever Ray. Siem Reap is het shoegaze solo project van Gilles Demolder (Oathbreaker/Wiegedood). De Nooit Moede haalt inspiratie uit de jaren ’80 new wave met Factory/4AD invloeden. Hun debuut EP uit 2020 werd gemixt door David Morley (Depeche Mode, The Orb). Bolis Pupul is Boris Zeebroek (The Germans en andere helft van Charlotte Adigery) met analoge synths getekend op het label van Soulwax. Denk aan Logic System, Telex en Kraftwerk.

Nederlands geluid komt van Global Charming die een mix maken van Talking Heads en Modern Lovers en het psychedelische kraut duo Spill Gold. Daarnaast is er space-synth-krautrock van de gloednieuwe supergroep 4B2M met leden van o.a. De Staat en Go Back to the Zoo.

De Berlijnse DJ’s Zanias (Linea Aspera), Reka en Pablo Bozzi (Imperial Black Unit) laten je dansen in je huiskamer tot in de late uurtjes.

Deel: