In 2006 werd de psychedelische bluesrockband The Vintage Caravan opgericht door gitarist/zanger Óskar Logi Ágústsson en Guðjón Reynisson. In die tijd waren deze IJslanders slechts 12 jaar “oud”. Nu is Óskar de enige die nog in de band zit. Hij is natuurlijk nog erg jong, maar hij werkt al meer dan de helft van zijn leven bij The Vintage Caravan.

Óskar vertelt: “Ik ben opgegroeid met de band, ik ben gehecht aan de band. Het ging van een vroege onschuldige fase naar een fulltime activiteit. Ik heb veel geluk dat ik dit kan doen. Als de pandemie was begonnen in het jaar 2014, toen ik naar Denemarken verhuisde, zou alles in de wacht hebben gestaan. Nu hebben we zes jaar lang veel kunnen touren en spelen. Ik verhuisde naar Denemarken naar het huis van mijn zus toen ik 19 of 20 was. Het was een leuk avontuur”.

The Vintage Caravan geeft altijd 120%

The Vintage Caravan was het voorprogramma van rockbands, zoals Europe, en vele anderen. De meeste bandleden zijn veel ouder dan de IJslanders. Ze hebben Óskar veel dingen geleerd. Hij wil altijd zoveel mogelijk leren, dus kreeg hij veel informatie van de “oudere” jongens, bijvoorbeeld hoe hij zijn stem kon opwarmen, maar hij leerde nog veel meer. Hij zag de negatieve effecten van drugs. Hij is niet anti-drugs, maar hij bleef er wel altijd vanaf, en dat doet hij nog steeds. De band drinkt geen alcohol voor de show. Ook tijdens een tour drinkt hij amper bier.

“Mijn stem moet in de juiste tourmodus zijn. Voor ons staat muziek altijd op de eerste plaats. Natuurlijk moet de lichtshow ook goed zijn, maar muziek is het belangrijkste. Het is een manier van leven. We zijn vol energie en we geven consequent 120%”, dat deden we altijd”, legt Óskar uit. “Maar als ik terugkijk naar oude livevideo’s van laten we zeggen zes jaar geleden, zie ik enthousiaste jongens die het naar hun zin hebben, maar mijn timing was in die dagen niet zo goed. Soms gaf ik zoveel energie, dat ik bijna zonder energie kwam te zitten tijdens nummer zes. Natuurlijk heb ik het nooit opgegeven en ben ik er doorheen gegaan! We gaan nog steeds los op het podium, maar het is beter gedoseerd”.

‘This one is for you’

Volgende maand zal The Vintage Caravan hun album ‘Monuments’ uitbrengen. Zoals altijd is het kunstwerk een eyecatcher. We zagen de veelkleurige caravan al op de omslag van Voyage. Sebastian Jerke deed het artwork van Monuments, de omslag ziet er een beetje spiritueel uit. Er is een soort symbolische betekenis, want in de caravan zie je een ander universum. Aan de achterkant zit je in de caravan: van binnen kun je naar buiten kijken. Bij het album zit een tekstboekje met mooie foto’s. Zowel bassist / achtergrondzanger Alexander Örn Númason als drummer Stefán Ari Stefánsson hadden deze naam op hun verlanglijstje. “De titel past heel goed”, vertelt Óskar. Omdat elk nummer een soort monument op zich is.” Het drietal besloot heel open te zijn op dit album. Er staan ​​een paar persoonlijke teksten op, zoals ‘Deze is voor jou’. Óskar schreef deze voor zijn broer, die in 2018 overleed. Het schrijven van dit lied maakte deel uit van zijn “genezingsproces”.

Door de emotie in zang en muziek raakte dit nummer mijn hart. Ik vermeld dat het moeilijk moet zijn om deze live tussen de andere pakkende nummers te spelen. “Tot nu toe hebben we het niet live gespeeld, antwoordt Óskar. “Ik denk dat ik zenuwachtig zal zijn als ik het live zal spelen. Het is een delicaat lied, en ik moet diep gaan. Het valt niet mee, maar ik deed het eerder, bijvoorbeeld bij Graspop (een festival in België). Ik zong ‘Innerverse’, van het album ‘Arrival’, het was twee maanden nadat hij stierf, ik voelde me echt emotioneel. Ik ging te ver en ik huilde op het podium, iedereen was bij me. Het moet erg indrukwekkend zijn geweest voor het publiek, de fanbase in België groeide verbazingwekkend”.

‘Monuments’

‘Monuments’ opent met ‘Whispers’ dit pakkende nummer is een oorwurm. Alexander schreef de teksten, het gaat over de levensstijl van een feest. Op zaterdagavond is alles leuk, maar de volgende dag voelt het niet zo lekker meer. ‘Crystallized’ is een soort waarschuwingslied over het slechte weer in IJsland. Toeristen onderschatten de sneeuwstormen, ze negeren keer op keer het rode weeralarm. Begin 2020 kwam een ​​man vast te zitten in een sneeuwstorm, hij verliet zijn auto en liep de sneeuwstorm in. Daarom hoor je bemonstering van de wind en een dichtslaande deur. “De video vertelt niet het echte verhaal”, zegt Óskar enthousiast. “Het is gek, we houden van plezier maken”.

‘Sharp Teeth’ gaat over gevoelens van woede. Soms was Óskar boos op zichzelf, omdat hij keer op keer fouten maakte. “Ik ben geen boos persoon”, verduidelijkt hij. “Ik wilde iemand niet kwetsen, maar soms gebeurde het. Ik heb ervan geleerd en ik wil elke keer een beter mens worden. Ik geniet van waar ik nu ben. De tekst van ‘Clarity’ is heel persoonlijk voor Alexander. Meestal als hij een nieuw nummer heeft, speelt hij het. Maar deze keer kon hij het niet, dus gebruikte hij een demo. Dit speciale nummer moest zeker de laatste van het album zijn ”. Alexander speelt een zessnarige akoestische gitaar en Óskar de twaalfsnarige, de band komt (veel) later binnen. ‘Clarity’ heeft een prachtige harmonie, daarom past het koor er heel goed bij. Óskar onthult: “Ik zal het publiek vragen mee te zingen met dit deel, ik hoop dat de fans nog een tijdje zullen blijven meezingen. We willen altijd het best mogelijke album maken en dit is het beste tot nu toe. Ik ben er heel blij mee”.

Het album zal op 16 april verschijnen via Napalm Records in verschillende formaten.

Foto’s (c) Hörður Sveinsson

Deel: