In januari 2020 kwam ‘The Unraveling’ uit van Drive-By Truckers. Daarvan is ook namens Maxazine een review geplaatst. In nog geen jaar tijd lag er alweer een nieuwe plaat in de schappen. ‘The New OK’ kwam namelijk in oktober al uit. Ook deze plaat is tekstueel weer van hoge kwaliteit en natuurlijk zien we teksten die met de hedendaagse dingen te maken hebben. Op de cover staat niet voor niets BLM.

Dat ze daarvoor hebben gekozen is niet gek als je in de booklet van de cd leest dat het nummer ‘Watching The Orange Clouds’ geschreven is in het weekend na de moord op George Floyd. Zanger, schrijver en tevens frontman Patterson Hood besloot dat te doen toen hij merkte wat dit met de wereld deed. Niet alleen dat nummer is gelinkt aan Black Lives Matter. Ook in de titeltrack en tevens albumopener horen we de zin “Black Lives Matter holding up the line”.

Normaal gezien is een Drive-By Truckers wat steviger, ze rocken meer als deze ‘The New OK’. In eerste instantie zou dit ook ‘slechts’ een EP worden, maar er was genoeg inspiratie voor een vol album. De mannen wilde nu ook laten zien dat meer stijlen aankunnen dan ze voorheen deden. Zo is er punk en zelfs een R&B vibe in te vinden.

Verder staat er nog een titel op die gek genoeg niets met het vorige album te maken heeft. Het nummer ‘The Unraveling’ is namelijk jaren geleden al geschreven, maar Patterson Hood had er naar eigen zeggen niet de juiste stem voor. Die zangpartij neemt bassist Matt Patton daarom voor zijn rekening.

Wat verder opvalt aan deze plaat is dat Mike Cooley op dit album maar één nummer de lead zingt. Hiermee is dit de minste contributie op welk album van Drive-By Truckers dan ook, vanaf het debuut, waar hij de lead zang doet. Dat vind ik jammer, aangezien ook Cooley een zeer prettige stem heeft om naar te luisteren. Net wat dieper dan Hood wat voor een fijne afwisseling zorgt normaliter, al wordt die dan weer goed gemaakt doordat Patton op twee nummers de lead neemt.

Waar het album ‘The Unraveling’ meer naar het wanhopige neigde, neigt ‘The New OK’ richting het boos zijn. Er zit zeker wat agressie achter de teksten op hoe de wereld, en vooral de politiek, in elkaar zit. Ook dit album van Drive-By Truckers mag er weer zeker wezen, ze verliezen hun kracht niet. (8/10) (ATO Records)

Deel: