Geen 10 afgeladen Ahoy’s met tienduizenden bezoekers voor de Vrienden van Amstel Live (VVAL) dit jaar. Het was inmiddels vaste prik aan het begin van het jaar: De crème de la crème van de Nederlandse muziekindustrie verzamelde zich jaarlijks in Ahoy Rotterdam voor een van de meest succesvolle concertreeksen van de concertkalender in Nederland. Dit jaar even niet; iets met corona of zo. Toch kwamen de Vrienden van Amstel bij elkaar voor een intieme liveshow, gratis te bezichtigen via een stream.

Onvermijdelijk feit: Corona is in ons leven en we zijn er voorlopig nog lang niet van af. Vrienden van Amstel Live schrapte ook alle shows van de kalender, maar toch kon dit jaar iedereen bij de Vrienden van Amstel zijn. Kwestie van positief benaderen: Normaal gesproken moeten fans nogal geluk hebben om aan een kaartje te komen. Ditmaal geen probleem, ruim 750.000 kaarten waren er digitaal aangeschaft, en organisator Tribe Company schat met gemiddeld 2,3 mensen per stream dat er zo’n 1,7 miljoen mensen zouden hebben gekeken. Een best aantal.

Live vanuit de studio werd het voorprogramma verzorgd door het radioduo Coen en Sander, met nostalgische beelden uit het archief van VVAL. Je weet wel, de tijd dat corona nog een onschuldig biertje was. Bijna jaloersmakend om te zien hoe de mensenmassa meedeinde op een set van Armin van Buuren of uit de tenen meezong met ‘Het Regent Zonnestralen’. Toch zal in menig huiskamer ook een dansje gewaagd zijn, de livestream zat immers meer dan goed in elkaar. Centraal stond het genot van de artiesten en de muzikanten; zij genoten zichtbaar van het mogen optreden in Ahoy. Ook zonder publiek werd er een feestje gebouwd. Debutant Rolf Sans Sanchez mocht de show aftrappen en werd door zijn muzikale vrienden later op de avond nog toegezongen als welkomstcadeau. De artiesten hadden er zin in en lieten zich niet afschrikken door de kleine foutjes die her en der gemaakt werden.

De formatie was sterk en aanstekelijk: Nick en Simon, Kraantje Pappie, Van Velzen, Guus Meeuwis, Paul de Munnik en Suzan & Freek vormden de harde kern, aangevuld door Willeke Alberti, Thomas Acda, Paul de Leeuw, Diggy Dex, Maan en later op de avond Duncan Laurence. Oude Hollandse hits kwamen en gingen en mooie duetten werden gevormd, met als hoogtepunt Acda en de Munnik, die samen met Maan en Typhoon optraden en hun nieuwe single ‘Als Ik Je Weer Zie’ brachten. Als afsluiter was er een live set van Armin van Buuren, die ook zanger Avalan een podium gaf. De livestream had wat de liveshows in Ahoy ook hebben, alleen dan net wat intiemer.

Deel: