Als ‘And Above All’ (2017) en ‘Give Space’ (2018) iets aantonen, dan wel dat Steiger niet zomaar een band is, maar ook een voortdurend work-in-progress. Gilles Vandecaveye-Pinoy (toetsen), Kobe Boon (bas) en Simon Raman (drums) zoeken gretig de grenzen van de jazz op en duiken enthousiast in andere werelden (hedendaagse muziek, elektronica, pop, vrije improvisatie,…), maar blijven in essentie ook trouw aan het progressieve basisprincipe van het genre; dat van de flexibele transformatie.

Op hun nieuwe EP ‘Brick Smoke Basement’ (release: 2 oktober), die op zijn beurt de aanzet zal vormen voor het derde album (release in 2021), zet het trio de deuren nog verder open voor vernieuwing en experiment. Daarmee wordt verder gebouwd op ‘Give Space’, maar ook onbekend terrein verkend. Drie residenties – in Vooruit (Gent), Flagey (Brussel) en deSingel (Antwerpen) – gaven de band de kans om nieuwe ideeën uit te proberen. Zo gingen ze bijvoorbeeld aan de slag met piano, klavecimbel en synths.

Nieuw was ook dat Steiger deze keer een externe muzikant betrok bij het proces. De Australische componist, improvisator en producer Joe Talia (Oren Ambarchi, Jim O’Rourke) is zeer actief in Tokyo en Berlijn, en een expert in het creëren van muzikale collages. Hun samenwerking was een echte dialoog, met Talia die een vrijgeleide kreeg om het basismateriaal dat klaargestoomd werd tijdens de residenties onder handen te nemen.

22/10, deSingel, Antwerpen
17/11, Hnita Jazz Club @ Staminee De Living, Heist-Op-Den-Berg (TRY-OUT)
09/12, Vooruit @ zaal Miry, Gent
12/01/2021, Flagey, Brussel
14/01/2021, Kunstencentrum Nona, Mechelen
10/02/2021, Rataplan, Antwerpen
25/03/2021, CCHA, Hasselt

Deel: