Stef Bos kennen we natuurlijk allemaal van onder andere ‘Is Dit Nu Later’ en ‘Papa’. Zijn nieuwe album ‘Ridder Van Toledo’ laat een andere kant van Bos zien. Hij noemt het namelijk zelf zijn kinder-cd.

Stef Bos timmert al een behoorlijke tijd aan de weg. Zijn eerste album dateert alweer van begin jaren 90. Gelijk met dat debuut album verwierf hij behoorlijke successen in zowel Nederland en België. Vooral het nummer ‘Papa’ is al een Nederlandstalige klassieker te noemen. Bos is niet alleen muzikant, hij schrijft namelijk ook boeken. Voor hij echter begon aan deze carrières was hij ook acteur op toneel. Bos deed dat voornamelijk in de jaren 80. Vanaf de jaren negentig besloot zich vooral bezig te houden met de muziek, zijn eigen muziek. Waar hij eerst nog voor andere schreef, ging hij nu echt voor zichzelf schrijven.

Het idee voor dit album kwam zo’n drie jaar geleden. Tussen zijn normale studio albums door heeft hij steeds een beetje gewerkt aan deze kinder-cd. Mede doordat hij zelf kinderen heeft, kwam een het kind in hemzelf ook weer langzaam terug. Dat zorgde ervoor dat hij besloot dit te gaan doen. Hij herkende dingen die hij zelf vroeger ook zelf deed. Stef Bos wilde met dit album liedjes maken die voor zowel kinderen en ouders toegankelijk zijn. Muzikaal is het lekker divers. Tekstueel is het ook een leuke plaat. Volwassenen kunnen andere betekenissen horen in de teksten dan kinderen. Zijn karakteristieke stem is zoals altijd steengoed. Je herkent zijn stem meteen, die is ten opzichte van het vroegere werk zeer weinig veranderd.

‘Te Laat’ is een nummer wat geïnspireerd is op iets dat elke ouder wel minimaal één keer heeft meegemaakt. Het moment dat je je kinderen niet op tijd uit bed krijgt om naar school te gaan. Bos zong dan ooit ‘’te laat, we zijn weer te laat’’. Het titelnummer ‘Ridder Van Toledo’ heeft hij echt voor zijn zoontje geschreven. Die zei dat hij de ridder van Toledo, Spiderman en dergelijke was. ‘Gorilla’ is een vrolijke jazzy nummer, een moeilijke om stil te zitten.

Al met al is dit een leuk album geworden, een persoonlijk album. Zulk soort albums zijn toch altijd wel mooi om te luisteren. Vooral omdat je dan wat meer over de artiest te weten komt. Een aantal dingen die je waarschijnlijk niet wist over de jeugd van Stef Bos en zijn eigen kinderen worden bezongen. (7/10) (Niemandsland)

Deel: