De nu 81-jarige Britse trombonist Chris Barber is met zijn carrière van ruim zestig jaar één van de peilers van de jazz en blues. Hij haalde al in de jaren vijftig artiesten als Muddy Waters en Brownie McGhee naar Groot-Brittannië en stond aan de wieg van de loopbanen van artiesten als de Rolling Stones, Eric Clapton, de Animals en Jools Holland, om er maar een paar te noemen. Als directeur van de vermaarde Marquee Club bood hij hen en vele anderen een podium.

Onlangs is een dubbelalbum verschenen met eenendertig nummers, die zijn opgenomen tussen 1958 en 2010. Op de eerste cd, getiteld ‘blues, jazz & gospel’, staan nummers waarop Barber samenspeelt met Muddy Waters, Ottilie Patterson, Brownie McGhee, Eric Clapton, Rory Gallagher, Van Morrison en Lonnie Donegan om er maar een paar te noemen. De tweede cd, getiteld ‘jazz & blues’, bestaat uit duetten met o.m. Ottilie Patterson, Keith Emerson, Eddy Durham, Mark Knopfler en Jools Holland. Op sommige nummers laat de geluidskwaliteit duidelijk te wensen over – deze zijn ook met een eenvoudige cassetterecorder opgenomen – maar eigenlijk mag dat de pret niet drukken.

Het zijn mooie en waardevolle documenten geworden uit het rijke muzikantenleven van Barber en de artiesten die hij begeleidt. Enkele nummers, waaronder die met Van Morrison en Dr. John, zijn nooit eerder uitgebracht, wat de cd des te waardevoller maakt. Bijzonder vermelding verdienen m.i. ‘Kansas City’ van Muddy Waters, ‘Georgia On My Mind’ met saxofonist Trummy Young, het dixiland-achtige ‘C-Jam Blues’ en het nooit eerder uitgebrachte ‘Oh Didn’t He Ramble’ met Van Morrison en Dr. John.

Een bloemlezing van het werk van Chris Barber kan dit niet worden genoemd. Hij heeft nog zoveel meer gedaan met zijn eigen bands. Maar het is wel een zeer fraai overzicht van het werk dat hij met anderen heeft gedaan. Een prima dubbelalbum. (8/10) (The Last Music Company/Bertus)

Deel: