Iedere dag tipt Maxazine zijn lezers over wat er die dag te doen is op het gebied van muziek. Concerten, festivals of wellicht iets heel aparts. Dagelijks wordt er één concert of festival uitgelicht waar vreemd genoeg nog kaarten voor verkrijgbaar zijn. Voor de last minute beslisser, die vandaag nog een gezellige avond wil hebben! Vandaag tipt Maxazine: Bobby McFerrin in het Concertgebouw.

Concerttip donderdag 7 november: Bobby McFerrin in het Concertgebouw

Na vijf jaar is liedjesschrijver, pianist, arrangeur, vocalist, producer, basgitarist én dirigent Bobby McFerrin weer terug in Het Concertgebouw. Dit keer brengt hij zijn band mee, met Gil Goldstein op keyboards en accordeon, Jeff Carney op bas en David Mansfield op gitaar, viool en pedal steel.

Bobby McFerrin
Bobby McFerrin werd in 1950 geboren in New York waar hij opgroeide in een zeer muzikaal gezin. Op zijn achtste verhuisde McFerrin samen met zijn familie naar Hollywood waar hij zijn liefde voor muziek liet spreken door het bespelen van de klarinet en piano. ‘I knew that I was a musician early, I knew that I was very interested in music’, aldus de zanger.

‘Don’t Worry, Be Happy’
Daar bleef het niet bij want in 1988 scoorde hij zijn wereldberoemde megahit Don’t Worry, Be Happy, het allereerste a-capella-nummer in de geschiedenis dat de top-40 heeft bereikt. Geen achtergrondvocalen, geen instrumenten, alleen de zuivere stem van Bobby McFerrin. Door zijn wereldsucces opende hij de deuren voor andere a-capella-vocalisten en beatboxers. De titel van het nummer werd een slogan die tot de dag vandaag nog vaak wordt gebruikt: ‘Don’t Worry, Be Happy’.

Terug in Het Concertgebouw
Jazz, pop, R&B, klassiek, wereldmuziek, Bobby is het allemaal en tegelijkertijd ook allemaal niet. Hij pakt van verschillende muziekstijlen een ingrediënt en creëert daarmee zijn eigen meesterwerk. Hij leerde muziek te maken met zijn eigen lichaamsdelen en wist zichzelf zo goed te ontwikkelen dat hij ook als one-man-band op wereldtournee kon gaan. Bobby McFerrin was in Het Concertgebouw voor het laatst te horen in mei 2014. Nu is hij terug, met band. U hoort Gil Goldstein op keyboards en accordeon, Jeff Carney op bas en David Mansfield op gitaar, viool en pedal steel.

Deel: