Kort geleden ontdekten we een, voor ons nieuwe, Engelse band, VIX 20 die door de jaren heen met regelmaat ons land bezocht, privé maar ook voor optredens. Hun single ‘Me Gwanishi‘ klinkt lekker, en het werd tijd om de uit London en Norwich afkomstige band eens te bezoeken. We spraken af met zanger/gitarist Gary Mills van VIX 20, de band die hun naam ontleende aan de oude Commodore VIC 20 computer.

De pop punk van VIX 20 is er een die direct lekker in het gehoor ligt. Toch is de oorsprong minder lekker. Mills startte in de muziek om een minder fijne reden, die gelukkig uiteindelijk goed uitpakte. “Ik verloor mijn vader toen ik nog een tiener was. Hij speelde gitaar, dus als soort van erfenis kreeg ik die gitaar. Ik gebruikte de gitaar als ik om hem aan het rouwen was, en je raad het of niet, een jaar later kon ik gitaar spelen. Spelen bracht me altijd vreugde en uiteindelijk opende het een nieuwe wereld voor me.”

Toen Mills CJ ontmoette, klikte het meteen, en samen ging het ze muzikaal voor de wind. “Ik ben blij dat ik veel grote shows heb mogen spelen in Engeland en Nederland, alsmede een festival in New York. Dat is toch wel leuk. Ik noem dat winst”, aldus Mills, “Touren is echt geweldig.”

De nieuwe single, ‘Me Gwanishi’ gaat over een waargebeurd verhaal. “It really happened!”, zegt Mills. Gwanishi betekent ‘Geen probleem’, dus feitelijk gaat het er over dat CJ, de zanger van VIX 20, geen problemen heeft. Het nummer komt dan ook de speakers uit zonder al te grote problemen. Het nummer is af, hoewel Mills graag Marc Bolan van T. Rex als gitarist op de plaat had gehad. De in 1977 overleden rocker staat hoog in het vaandel bij VIX 20. “Ik ben een groot van van Bolan, en daarbij had ik graag eens willen weten of rondrijden in een Rolls Royce echt zo goed is voor mijn stem”, lacht Gary, refererende aan de grote liefde voor vette auto’s die de uitvinden van de glamrock had.

Ondanks een grote voorliefde voor Glamrock is de muziek van VIX 20 dat niet. “We spelen iets andere rock dan de normale rock ‘n’ roll, hoewel we er wel allemaal van houden.”, zegt Mills, die Paradiso in ons eigen Amsterdam aangeeft als zijn favoriete zaal. “Een mooie zaal met een fijne sfeer”, beaamt hij. “Nu in 2019 zijn we nog veel op de promotietour, maar volgend jaar gaan we weer touren. Ik hoop op Paradiso!” Wij hopen met hen mee.

Deel: