Afgelopen februari heeft Wende Snijders een terechte Edison gewonnen voor haar album ‘Mens’, dat in 2018 uitkwam. Op vrijdag 9 augustus stond zij in het uitverkochte natuurtheater in Oisterwijk, een pareltje van een theater tussen de Brabantse vennen. En natuurlijk stond zij niet alleen op dit podium, maar met haar muzikanten Yan (Jan van Eerd) en Ludowic (Thijs Lodewijk) die de show voorzagen van beukende elektronische soundscapes.

Voordat Wende opkwam, stonden Jan en Thijs al op het podium, ons onderdompelend in abstracte electrogeluiden. Wende kwam op, en het eerste wat opvalt is haar geblondeerde haar. Waarover ze uitlegde dat ze Connie Palmen speelt in de tv-serie ‘I.M.’. Daarna begon ze met het zingen van het nummer ‘Deze Gin’. De avond was een mooie afwisseling van Nederlandstalige nummers, een Franstalige (cover van Jacques Brel’s Au Suivant) en meerdere Engelstalige nummers. En van rustige nummers waar alleen Wende achter de piano plaatsnam (zoals bij het Engelstalige ‘Mini-me’) naar stevig dansbare nummers waarin Jan en Thijs een groter aandeel hadden, zoals ‘Wat is mijn plan vandaag’, zowel qua soundscapes als tweede en derde stem.

Wende’s lief is de continenten over gegaan, net als haar vader. De vraag van haar aan hem “Ga je nu al weer weg?” beantwoordde hij met “Ja, schrijf er maar een liedje over” en zo werd het lied ‘Buenos Aires’ geboren. Bij ‘Heb ik dat nodig?’ gaat haar jasje uit en danst ze over het podium.

Alle aandacht van het publiek was vanaf seconde één totaal, tijdens het gehele concert was het muisstil, met uitzondering van het zachtjes knisperen van mensen die over het schelpenpad lopen en bij de nummers ‘Mens durf te leven’ en ‘Mother Fucker’. Bij dit laatste Engelstalige lied over ouderschap werd iedereen gevraagd het refrein mee te zingen, mannen werden specifiek uitgenodigd ook mee te doen:

“I’m not a good mother,
I’m not a bad mother,
I’m a good enough mother,
That’s good enough for me”.

Na de ultrakorte bis vertelde Wende: “Wij blijven gewoon doorschrijven. Aan Dimitri van Hulst vroeg ik of hij nog wat had liggen, en dat bleek een gedicht te zijn voor zijn nieuwe lief, ‘Laat mij het zijn’”. Dit is net als ‘Vrij me’ afkomstig van zijn gedichtenbundel genaamd ‘Stoppen met roken in 87 gedichten’, wat Wende ook zong. Nog eentje dan, de laatste, het volkslied ‘Als liefde niet bestond’ van Toon Hermans.

Mocht je nog niet genoeg gekregen hebben van Wende, wat wij goed snappen, op woensdag 11 en donderdag 12 september staat zij bijvoorbeeld in Carré met de tweede editie van ‘Kaleidoscope’, een avondvullend programma door haar zelf samen gesteld met onder andere Gallowstreet, Pitou, Willeke Alberti en Typhoon.

Foto’s (c) Armelle van Helden / Maxazine

Deel: