In een tropische week waarin diverse weerrecords sneuvelden, deed de Amerikaanse soulzangeres Betty Wright Nederland aan met concerten in Amsterdam en afgelopen woensdag in de Tilburgse 013. Het beloofde een heerlijke trip down memory lane te worden, met hier en daar een klein levenslesje over liefde en pijn.

Jared Grant mocht het voorprogramma verzorgen en menig bezoeker herkende de zanger nog van zijn deelname aan The Voice. Met zijn constante grote glimlach en zeer vlotte en funky danspasjes kwam de goede sfeer er direct in. Geheel in pak gehesen liet Grant horen vocaal in topconditie te verkeren, met een aantal hoge uithalen als kers op de taart. Zijn laatste single ‘You’ll be mine’ werd zeer enthousiast ontvangen door het publiek in Tilburg en liet de heupen van de toeschouwers al aardig meeswingen.

Na een kleine ombouw van het podium was het aan Grammy-winnares Betty Wright om de 013 te betoveren met haar stem en liedjes. Wright is werkelijk een ster en een instituut op zich als het gaat om het zingen van liedjes over toestanden als pijn en liefde. Een ideaal concert voor een zwoele en tropische woensdagavond.

Al 53 jaar staat ze samen met haar ijzersterke band, die onder andere bestaat uit haar oudste broer als gitarist en dochters in het achtergrondkoor, op het podium. Met hen verzorgde ze een fantastisch concert in Tilburg. Betty Wright was goed bij stem en zichtbaar in haar element, met wat grappige danspasjes en een percussie-solo stal ze de show.

Het meeste indruk maakte Wright toen ze, al gitaar spelend, het samen met Erykah Badu geschreven ‘A.D. 2000’ ten gehore bracht. Dit emotionele nummer raakte het publiek door al haar kwetsbaarheid en het prachtige en krachtige stemgeluid van Wright. Waarbij er menig traan over de wangen van de bezoekers in de 013 rolde.

Natuurlijk mochten gedurende dit concert de grote hits als ‘Tonight is the night’, ‘No pain, no gain’ en ‘Clean up woman’ niet ontbreken. Tot vreugde van het publiek werden deze liedjes in heerlijk uitgesmeerde versies gespeeld, zodat er lekker meegedanst en meegzongen kon worden. Betty Wright en haar band vierden samen met de fans in Tilburg een heerlijk swingend en funky feestje dat wellicht wat kort aanvoelde, maar zeer naar meer deed verlangen.

Foto’s (c) Mira van der Hagen

Deel: