De Canadese multi-intrumentalist Al Lerman was ooit lid van Fathead, waarmee hij een aantal Maple- en Juno Awards in de wacht sleepte. Nadat hij als soloartiest verder ging wist hij nog een aantal nominaties en prijzen te verzamelen. Met ‘Northern Bayou’ is onlangs zijn vierde cd verschenen.

Op dit album staan elf nummers, waarvan tien originals. De enige cover is ‘Deep Ellum Blues’,  een bluestraditional over de beruchte wijk in Dallas, Texas waar Lead Belly en Blind Lemon Jefferson hun geld verdienden en uitgaven. Lerman, die voor zang, harmonica en gitaar zorgt, wordt begeleid door Alec Fraser (bas), die ook de productie deed, Lance Anderson (toetsen) en Chuck Keeping (drums). Het album is binnen twee dagen opgenomen en dat is te horen aan de losheid en spontaniteit waarop deze is ingespeeld. Het zijn stuk voor stuk prettig in het gehoor liggende nummers, redelijk relaxed, die zogezegd uit het leven gegrepen zijn.

Ze gaan onder meer over vrolijke zaken als zijn vistochtjes (‘Down To The River’), thuiskomen na een reis (‘A Few More Miles To Go’), maar ook minder leuke zaken, zoals in ‘Dirty Little Secret’ en ‘Hand-Me-Down Hate’. Muzikaal krijgen we een variatie van blues shuffles, swamp- en deltablues geboden en alles wat daar tussen zit. Al Lerman bewijst zowel een uitstekende muzikant als tekstschrijver te zijn, die zowel vrolijke als zware thema’s bespreekbaar weet te maken. Favorieten zijn het harmonica gedreven ‘Delta Stomp’ met gitarist Morgan Davis als gast, en de al genoemde traditional ‘Deep Ellum Blues’. Een meer dan uitstekend album. Aanrader. (8/10)  (Eigen Productie)

Deel: