Afgelopen zondag 16 Juni deed de achtkoppige soulsensatie St. Paul & The Broken Bones de Effenaar in Eindhoven aan. Deze band die afkomstig is uit Birmingham, Alabama is in 2012 opgericht door vocalist Paul Janeway en bassist Jesse Philips. De twee muzikanten zijn samen aan een project begonnen in de hoop dat er iets uit voort zou vloeien. Dit was hun laatste poging om naam te maken in de muziek business alvorens zij zich zouden gaan focussen op een andere carrière. Naarmate het project vorderde zijn er meerdere bandleden aangesloten waaronder een toetsenist, drie blazers, een drummer en een gitarist.

In 2013 namen ze hun eerste EP ‘Greetings from St. Paul & The Broken Bones’ op, dit was voordat zij ooit live hadden opgetreden. Na deze release kreeg de band aandacht van verschillende managers en platenlabels. In januari 2013 brachten zij hun eerste album ‘Half The City’ uit. Dit album werd heel goed ontvangen door de pers, en kreeg publicaties in verschillende toonaangevende bladen. Ze maakten hun tv-debuut bij ‘CBS This Morning Saturday’ en hun album kreeg een notering in The Billboard 200. Vanaf toen ging het snel. Als groot wapenfeit stonden zij in 2015 twee keer in het voorprogramma van The Rolling Stones.

Een optreden in de Effenaar is natuurlijk andere koek dan op komen draven als voorprogramma van de Stones, maar een groot aantal bezoekers heeft het poppodium weten te bereiken. Het was mooi om fans van dit soulgenre te zien onder jong en oud, waardoor blijkt dat deze muziekstroming tijdloos is en verschillende generaties met elkaar verbindt.

Het publiek was al aardig op stoom tijdens het voorprogramma dat werd verzorgd door de Nederlandse band Mud Grease. Even nadat deze band zijn laatste noten had gespeeld kwam de hoofdact het podium op. De frontman, gekleed in een grote glittercape, benutte alle hoeken van het podium en liet veelvuldig zijn danskunsten zien. Op het eerste gezicht zou je niet verwachten dat deze blanke man zoveel soul in zijn stem heeft, maar zodra hij de eerst noten gezongen heeft bewijst hij het tegendeel. Ondanks dat dit optreden het laatste is dat ze zullen geven binnen Europa en zij de dag erna weer naar huis zullen vliegen viel dit niet te merken aan de energie die vrij kwam tijdens de act. De frontman leek af en toe moeite te hebben met de lange uithalen, maar naarmate het concert vorderde kwam hij er steeds beter in. Alle bandleden brachten afzonderlijk een solo ten gehore. De drie blazers werden afzonderlijk bijgestaan door de strak spelende drummer en het publiek raakte door dit muzikale geweld steeds verder opgezweept.

Tijdens het laatste nummer raakte de expressieve zanger duidelijk geëmotioneerd en terwijl de tranen over zijn wangen liepen keek het publiek geluidloos toe. Het was duidelijk dat de bezoekers nog niet genoeg hadden gezien toen de band het podium af ging. Onder luid applaus dwongen zij een toegift af waarna de band opnieuw de bühne besteeg. De zanger gaf aan dat zij nog vier nummers ten gehore zouden brengen, namelijk dezelfde nummers als zij met de ‘Stones’ hebben gespeeld. Eén van deze nummers was ‘Try a little tenderness’ van Otis Redding en Paul Janeway doet vocaal zeker niet onder voor deze soullegende. Alsof dit alles nog niet genoeg was baande hij zich ook nog een weg door de volle zaal en besteeg al zingend de bar van de Effenaar.

We mogen blij zijn dat dit muzikale project, dat in 2012 is gestart, zijn vruchten af heeft geworpen en dat de bandleden geen andere carrière hebben nagestreefd. Als je deze passievolle muzikanten live hebt gezien weet je dat muziek maken hetgeen is waarvoor zij geboren zijn.

Foto’s (c) Mira van der Hagen / Maxazine

Deel: