Begin 2018 kondigde Avicii bij zijn vrienden en collega’s aan weer bezig te zijn met nieuwe muziek. Voor het eerst in jaren, want na debuutalbum ‘True’ uit 2013 was zijn laatste (tweede) album ‘Stories’ uit 2015 alweer enkele jaren oud. Met grote hits als ‘Wake me up’, ‘Bromance’ en ‘Hey brother’ waren de verwachtingen extreem hoog gespannen. Na die twee albums was de inspiratie verdwenen, zo vertelde Tim Bergman (Avicii) eerder nog, maar gelukkig waren de zin en inspiratie helemaal terug. Iedereen keek reikhalzend uit en was enthousiast, en de muziek die hij in 2017 op zijn EP ‘Avīci’ releaste liet veel goeds horen. Tot op 20 april 2018 het noodlot toesloeg; Onder anderen de druk om zijn succesalbums te overtreffen werd de slechts 28 jaar geworden dj te veel.

Het duurde niet lang of het team achter de wereldberoemde DJ hakte de knoop door: De muziek van Avicii moest en zou gehoord worden. Wat er op de plank lag voor zijn nieuwste album werd met toestemming gebruikt door de drie teams waarmee Bergling samenwerkte voor het album: Albin Nedler en Kristoffer Fogelmark, Vincent Pontare en Salem Al Fakir, Carl Falk, Joakim Berg en Joe Janiak. Mannen die al jaren met Avicii samen werkten, en meer dan wie dan ook wisten wat de gevoelens en invloeden waren die de DJ in zijn nummers wilde leggen. Het resultaat: ‘Tim’.

‘SOS’, ‘Tough Love’ en ‘Heaven’ zijn inmiddels al als single op de markt gebracht. De videoclip van ‘SOS’ maakte al duidelijk wat ‘Tim’ zou zijn: Een eerbetoon aan een van de beste DJ’s van de 21e eeuw. De clip bevatte quotes van fans die hun verdriet toonden aangaande het verlies van de DJ.

Wat wellicht het meest bijzondere is aan het album, is dat het album vrijwel helemaal is afgemaakt zoals de DJ wilde, zonder dat de overige producers hun stempel wilden drukken (wat doorgaans wel het geval is). Zo was Avicii er bij leven van overtuigd dat de vocalen op ‘SOS’ ingezongen moesten worden door Aloe Blacc, hemel en aarde werden bewogen om de zanger die ook te horen was op Avicii’s ‘Wake me up’ wederom de vocalen in te laten zingen. Het zou niet al te moeilijk blijken te zijn, want een ieder die met Bergman werkte, werkte met alle liefde mee aan het muzikale eerbetoon dat ‘Tim’ is geworden.

Op ‘Heaven’ werkte de DJ samen met Coldplay’s Chris Martin. Het nummer is al in 2014 opgenomen en meermalen in verschillende versies gedraaid tijdens de DJ-sets van Avicii. Door de jaren heen werd Chris Martin’s  stem er steeds meer uit gemixt en overgenomen door die van Simon Aldred. Maar aangezien de DJ vlak voor zijn zelfmoord aangaf toch weer terug te willen naar de versie met de Coldplay-zanger, werd aan die wens gehoor gegeven. Het resultaat is hemels.

Een grote stempel op ‘Tim’ is ook gedrukt door het Zweedse duo Vargas & Lagola, dat we nog kennen vanwege de samenwerking op onder andere ‘Hey Brother’. Een van die samenwerkingen nu is ‘Tough Love’. dat invloeden heeft genomen van over de hele wereld. Wat Indiase klanken, wat referenties naar ‘Rather Be’ (Clean Bandit feat Jess Glynne’), maakten van het nummer een geweldig voorbeeld van de jarenlange samenwerking tussen Avicii en het duo. Een samenwerking die zelfs zo ver ging, dat Vargas & Lagola begin 2018 naar Los Angeles verhuisden, een paar huizen van dat van de DJ vandaan, om zo dichter in elkaars buurt te zijn om samen te werken. ‘Tough Love’ was na de dood van de DJ volgens het duo het moeilijkste nummer om nog naar te luisteren.

Het nummer was al voor 80% klaar toen Avicii overleed, en het duo weigerde zes maanden om nog uberhaupt naar het nummer te luisteren, zo persoonlijk was het voor de twee. Het was uiteindelijk op verzoek van de ouders van Bergling dat het nummer werd afgemaakt. Het nummer moest worden uitgegeven, en kan derhalve gezien worden als de titeltrack van het postume album. Omdat Avicii meermalen had aangegeven dat het nummer in zijn hoofd klonk als een duet, vervulden Vargas & Lagola de wens van Tim, en vroegen de Zweedse Agnes om de al bestaande zanglijnen van Vargas aan te vullen. En aangezien de Zweedse Idols-winnares uit 2005 Agnes als verloofde van Vargas bekend was met Avicii en de samenwerking van de muzikanten, werd ‘Tough Love’ een track die ‘Tim’ wellicht het beste samenvat.

Op ‘Tim’ zijn verder invloeden uit Japan (zoals te horen op ‘Freak’), Afrika en rockmuziek, want Avicii stond er bekend om zijn hand niet om te draaien voor het experimenteren met het ongehoorde. Dat was wellicht de klasse van de DJ. ‘Tim’ bevat het beste dat de DJ nog op de plank had liggen en is als postuum eerbetoon een geslaagde keuze. Het enige minpunt van de plaat is dat Avicii het succes ervan zelf niet mee heeft mogen maken. Avicii heeft een grote stempel gedrukt op de hedendaagse muziek en laat met ‘Tim’ voor een laatste keer horen de meester te zijn in de het experimenteren tussen EDM en andere stijlen. (8/10) (Avicii Recordings AB / Universal Music AB)

Deel: