Als kleinzoon van de legendarische R.L.Burnside brandt de blues letterlijk door de aderen van de 39-jarige Cedric Burnside. Burnside is steevast uitoefenaar van de Hill country blues uit zijn thuishaven Mississippi, waar hij opgroeide met de liederen van onbetwiste grootheden uit het genre: Jim Kimbrough, Jessie May Hemphill, Otha Turner en delta blueshelden als T-Model Ford en Paul “Wine” Jones.

De rol van blues is het afgelopen eeuw enigszins verschoven sinds deze mythische figuren het nomadenpad bewandelden. Burnside’s muziek put uit rouwbetoon en overlevingsdrang en ontleent zich daarom nog doeltreffend voor de problemen van de 21ste eeuw. Het meest recente album van de Grammy-genomineerde zanger/gitarist heet Benton County Relic, een oproep om onderdrukking te ontstijgen door je ziel te openbaren.

Burnside zingt over zijn jeugd in armoede zonder water en elektriciteit (‘We Made It’), zijn diepste verlangens (‘Give It To Me’) en hoe een typische dag uit zijn leven er ongeveer uitziet (‘Typical Day’). Een typische dag zit er op deze avond echter niet in, want Cedric Burnside’s muziek is even tijdloos als van deze tijd: rotsvast, hart-op-de-tong en onlosmakelijk verbonden met de tradities, de romantiek en de evolutie van blues als muzikale expressie. Mis het dus niet!

Cedric Burnside komt op 31 oktober naar Merleyn in Nijmegen.

Deel: