Concertzaal de Effenaar leek voor één avond om te zijn getoverd in een gospelkerk. Gisteravond stonden daar de Como Mamas op het podium om hun muzikale boodschap te verkondigen. De ‘Como mamas’ is een trio uit Como, een klein plaatsje in Mississippi. Het trio bestaat uit de zusters Della Daniëls en Ester Mae Wilbourn, die worden aangevuld met Angelia Taylor. Deze dames hebben nu al twee albums uitgebracht bij het vermaarde Daptone label uit New York.

De zangeressen kennen elkaar al vanaf hun kindertijd waar zij samen zongen in de kerk. Ze brengen rauwe, onvervalste gospel. Het is het geluid uit het diepe Zuiden van Amerika. Het trio luisterde vroeger alleen maar naar de radio om op de hoogte te blijven van wat er zich allemaal afspeelde en waren daardoor ver van de bewoonde wereld. Hierdoor is overbodige ballast, die aandacht afleidend werkt, hen bespaard gebleven. Nog niet zo lang geleden zijn ze ontdekt door de Amerikaanse documentairemaker Michael Reilly, die in Mississippi was om een film te maken over lokale muzikanten. Sindsdien touren zij de hele wereld over.

Hun eerste album ‘Get An Understanding’ is volledig ‘a capella’ en is daarmee niet meteen geschikt voor het brede publiek. Op hun tweede album ‘Moving Upstairs’ worden ze bijgestaan door ‘The Glorifiers’ band. In deze band zitten verschillende Daptone-huismuzikanten die de dames een flinke muzikale boost geven.

Tijdens het concert in de Effenaar werden de dames bijgestaan door een drummer en gitarist. Bij sommige nummers zou een bassist een toevoeging hebben kunnen geven. Maar over het algemeen hebben de krachtige stemmen van dit trio geen enkele versterking nodig.

Het concert begon met een solo van Ester Mae Wilbourn. Later vielen haar medebandleden in waardoor er een prachtig geheel ontstond, dat menig bezoeker kippenvel zal hebben bezorgd. Het is duidelijk dat de dames de boodschap van God willen verkondigen. Tijdens het concert geven ze dan ook aan dat zij zich door God uitverkoren voelen om te zingen en dat ze gezegend zijn om op deze manier Zijn boodschap te mogen verkondigen. Zingen is ook datgeen wat ze het allerliefste doen. Dit bleek ook gedurende het concert. De dames stralen enorm viel positieve energie uit, en zijn perfect op elkaar ingespeeld.

Om de beurt nemen zij een solo voor hun rekening. Afzonderlijk van elkaar hebben ze al een dijk van een stem, maar wanneer hun stemmen in a capella samen komen ontstaat er iets fenomenaals. Hun samenzang is ongerept en authentiek. Rauwe gospel recht uit het hart. De dames hadden wel een grotere opkomst verdiend, maar de aanwezigen zijn getrakteerd op een avond om niet snel te vergeten.

Na het concert begaven de meesten zich naar de uitgang. Diegenen die nog niet naar huis wilden werden verwend met de opzwepende ritmes van de dj’s van het WeLoveWeFunk collectief. De bezoekers die bleven hangen hebben zich nog flink uitgeleefd op de dansvloer.

Foto’s (c) Mira van der Hagen / Maxazine

Deel: