20 is een van de belangrijkste grondleggers van de lo fi- indierock. Schizofrenische platen als ‘Sebadoh III’ en ‘Bubble & Scrape’ halen werkelijk het onderste uit de kan van wat er mogelijk is met slechts microfoon en viersporenrecorder. Noise rock, akoestische folkpop, dwarse geluidsexperimenten en alternatieve punk, you name it, en Sebadoh stoeide ermee. Die typische home-recording ethos inspireerde later acts als Elliott Smith, Broken Social Scene, Pavement en Neutral Milk Hotel om zelf te beginnen; Car Seat Headrest, Snail Mail, en (Sandy)Alex G volgden weer een generatie later. Sebadoh komt op 26 september naar Rotown.

Sebadoh heeft aardig wat bezettingswisselingen gekend, maar Lou Barlow (Dinosaur Jr., The Folk Implosion) en Jason Loewenstein zijn voor het betere deel de twee kapiteins op het schip geweest. De platen werden door de jaren steeds minder obscuur, en meer rechttoe-rechtaan en puntig: met name ‘Bakesale’ en ‘Harmacy’ behoren tot de absolute indie-mijlpalen.

Zes jaar na ‘Defend Yourself’ is er een nieuw Sebadoh-album op komst: ‘Act Surprised’. Dankzij de extra studiotijd met Dinosaur Jr.-producer Justin Pizzoferrato kreeg dit album een behoorlijk ander karakter dan de welbekende tweedeling tussen de vaak gevoelige, introspectieve liedjes van Barlow en het weerbarstige dreunwerk van Loewenstein. Er zit meer overlapping dan ooit tussen beiden muzikanten: de harmonieën zijn iets zuiverder, maar tegelijkertijd schuurt het stilistisch gezien veel meer binnen ieder liedje.

En dat is precies zo mooi aan Sebadoh: die gezellige, zelf aangespoorde chaos blijft een van de handelsmerken van de band, zowel op plaat als op het podium. In Rotown is de lijfspreuk vanavond dus doodeenvoudig: “Gimme indie rock!”

Deel: