Gisteravond heeft Duncan Laurence het Songfestival met zijn ‘losing game’ na 44 jaar weer terug naar Nederland gehaald. Al weken stond hij met stip op nummer één bij alle internationale bookmakers en dat werd bekroond met de winst. Nu de organisatie komend jaar naar Nederland gaat, is de vraag terecht waar we het dan moeten organiseren. Amsterdam (met de Ziggo Dome, de RAI en de ArenA), Rotterdam (Ahoy), Den Bosch (Brabanthallen), Maastricht (MECC Maastricht), of wellicht Arnhem met het Gelredome.

Arnhem
Wethouder Economische Zaken en Citymarketing Jan van Dellen van de gemeente Arnhem ziet het al helemaal zitten. “We moeten wel serieus onderzoeken of het haalbaar is op het gebied van investeringen, faciliteiten en logistiek. We zullen dat ook zeker samen met de regio moeten oppakken.” Arnhem is goed bereikbaar vanuit het hele land, en is door haar ligging tegen de Duitse grens ook relatief dichtbij voor bezoekers uit Duitsland en andere landen.

Gelredome
De meest logische plek om het festival te organiseren is het Gelredome. Zelf heeft het stadion al aangegeven geïnteresseerd te zijn in het hosten van het Eurovisie Songfestival. Het Gelredome heeft een lange traditie van organiseren van grote evenementen, variërend van concerten en festivals tot sportevenementen als voetbalwedstrijden en Monster Truck events. Het Gelredome is in mei daarbij sowieso beschikbaar voor de organisatie.

Procedure
Volgens de standaardprocedure van de EBU mogen steden straks een bidboek indienen waarin ze hun kandidatuur toelichten. De Europese en de nationale omroep maken vervolgens de keuze. Het belangrijkste deel van het voorstel behelst de showlocatie, een zaal die op zijn minst tienduizend bezoekers plus de delegaties van 42 deelnemende landen en een kleine tweeduizend journalisten moet kunnen huisvesten. De organiserende Nederlandse omroep, de AVROTROS, heeft de draaiboeken – opgesteld door de overkoepelende European Broadcasting Union (EBU) – klaar liggen voor het op poten zetten van het festival, waarvan de finale wereldwijd 200 miljoen tv-kijkers trekt.

Deel: