De Nederlandse percussieformatie Slagerij van Kampen werd in 1982 opgericht door Willem van Kruijsdijk en Mies Wilbrink. Zij schrijven samen de muziek van de band en maakten tot 2003 onderdeel uit van de live band. Sindsdien zijn Kruijsdijk en Wilbrink nog steeds erg actief betrokken bij de band en schrijven ze de muziek en de voorstellingen van de band. Maar de huidige leden dragen ook bij aan de muziek van de band en tijdens optredens worden dan ook meerdere nummers gespeeld die niet door Kruijsdijk en Wilbrink geschreven zijn. Hierdoor blijft de muziek van Slagerij van Kampen vernieuwen en gaat het alleen om de kwaliteit van het nummer in plaats van door wie het nummer geschreven is.

Sinds vorig jaar is Slagerij van Kampen op tournee door Nederland met de voorstelling Tocata Da Fuga, wat aangeraakt door vlucht betekent. Tijdens de voorstelling van bijna twee uur nemen Olaf Fase, Clara de Mik, Boudine van Slobbe, Johan Boere en Robin van Vliet het publiek mee op een muzikale wereldreis. Invloeden uit het Oosten, Westen en Afrika komen voorbij.

Afgelopen donderdag begon Slagerij van Kampen meteen met een knal waardoor de uitverkochte zaal meteen stil was. Na het eerste nummer kwam Johan Boere naar voren om te vragen of het publiek ze wel kon horen. Verschillende keren tijdens de voorstelling kwam Boere naar voren (soms een beetje buiten adem na een drumsolo) om iets te vertellen over het volgende nummer of een instrument wat ze van ver hadden gehaald (of toch niet?). Dit soort momenten bevatten iets wat ook een erg belangrijk onderdeel is van de show van Slagerij van Kampen, naast percussie natuurlijk, namelijk: humor.

Naast de grappen die Boere vertelde was Olaf Fase deze avond ook zeker de clown van de groep. Met een grote glimlach op zijn gezicht stond hij achter zijn drumstel en kwam hij bijna niet meer bij toen Boere, tegen het einde van de show, zijn tekst even volledig kwijt was. Na de pauze begon Fase meteen met een, waarschijnlijk onbedoelde, grap: net voordat hij moest beginnen met spelen liet hij zijn drumstokken vallen. Om dit later nog een keer te doen. Clara de Mik en Boudine van Slobbe stonden samen in het midden van het podium maar kwamen ook vaak naar voren met verschillende percussieinstrumenten. Dit bracht veel variatie in de show. Robin van Vliet liet zich deze avond weer van zijn meest veelzijdige kant zijn en speelde bas, percussie, keyboards en liep de hele avond over het podium om van instrument te wisselen. Alle vijf gaven zich vol enthousiastme en energie volledig tijdens de show en moeten na de show echt uitgeput zijn.

Kortom: Na 37 jaar weet Slagerij van Kampen nog steeds te vernieuwen, en geweldige live shows neer te zetten. Een muzikale reis rond de wereld vanuit een gemakkelijke theaterstoel wat eindigt in een feestje.

Foto (c) Filip Heidinga

Deel: