In 2013 verscheen van Atomic Road Kings al eens een titelloze EP met vijf nummers. Daarna is het jarenlang stil gebleven totdat onlangs de cd ‘Clean Up The Blood’ verscheen. Van de originele formatie van zes jaar geleden is alleen harmonicaspeler Eric “Jailhouse” von Herzen overgebleven, die zijn sporen al verdiend heeft bij Walter Trout, Kid Ramos en the 44’s om er maar een paar te noemen. De Atomic Road Kings bestaan nu uit Jon Atkinson (zang, gitaar), Bill Stuve (elektrische en akoestische bas) en drummer Malachi Johnson. Op een aantal nummers wordt de leadgitaar gespeeld door Scot Smart, Danny Michael en Tony Delgado. Robert Welch is op een van de nummers op toetsen te horen.

Atomic Road KingsOp ‘Clean Up The Blood’ staan twaalf nummers, waarvan een cover en er elf door Atkinson en Von Herzen zijn geschreven. Opvallend is dat met de personeelswisseling ook het geluid is veranderd. Op het EP’tje hoorden we bijvoorbeeld wat meer rock ’n roll, terwijl het geluid nu meer naar de downhome blues is verschoven. Het geheel is opgenomen in de studio van Atkinson, dat vol staat met vintage apparatuur.

 

En dat is te horen, dichter bij een puur geluid kom je haast niet. Het zijn stuk voor stuk prima geschreven en gespeelde nummers. Bijzondere vermelding verdienen mijns inziens het vlotte ‘Have Your Way’ met een fraaie interactie tussen zang, gitaar en harmonica en het wat zwaar aandoende titelnummer ‘Clean Up The Blood’. De harmonica- en gitaarsolo in het uptempo ‘Candy Man’ voeren ons mee naar het Chicago van de jaren vijftig. Een absolute aanrader voor fans van ouderwetse aandoende Downhome Blues. (8/10) (Big Tone Records)

Deel: